Home IJopener Een nieuw theehuis

Een nieuw theehuis

0

Het Flevohuis heeft sinds kort een theehuis met een groot terras aan de prachtige binnentuin. Voor het weekend zijn er genoeg vrijwilligers, maar doordeweeks is het helaas gesloten. En dat vinden bewoners, revalidanten en hun bezoek erg jammer.

Tineke Kalk | Foto Marcel de Cnock

Op een grauwe doordeweekse dag zit ik met vrijwilligerscoördinator Marty Bosch in het theehuis. We hebben kartonnen bekertjes thee en koffie meegenomen uit de automaat, die vlakbij de ingang van het Flevohuis staat. Als ik hoor dat er in het weekend in het theehuis een advocaatje wordt geschonken, betreur ook ik dat er doordeweeks geen vrijwilligers aanwezig zijn. Een kroketje erbij had ik trouwens ook wel gelust.

‘Heeft het met de coronacrisis te maken dat er onvoldoende vrijwilligers zijn om het theehuis ook doordeweeks open te houden?’ Marty Bosch schudt haar hoofd. ‘Het Flevohuis is recent verbouwd. De kantoren zijn naar boven verhuisd en hier beneden is dus een theehuis gekomen. Voor zo’n nieuwe activiteit heb je echter nieuwe vrijwilligers nodig. We hebben er best wel veel, in totaal ruim honderd. Maar die zijn al elders aan het werk. Tijdens de coronajaren zijn er gelukkig nauwelijks vrijwilligers afgevallen. Er waren vooral vrijwilligers die ontzettend teleurgesteld waren dat ze niet mochten komen werken.’

Het valt Marty op dat zich tegenwoordig een nieuwe groep vrijwilligers aanmeldt: jonge mensen met een baan. Soms kennen ze het Flevohuis al omdat hun oma of opa hier heeft gerevalideerd of gewoond. Anderen geven aan dat ze iets voor de maatschappij willen doen.

Bij elke vrijwilliger die zich aanmeldt, kijkt Marty niet alleen naar diens motivatie, maar ook naar wat past en vooral of zij/hij zich voor langere tijd wil verbinden voor liefst een dagdeel per week.

Voor het doordeweeks ’s middags van 13-17 uur openhouden van het theehuis zijn tien vrijwilligers nodig. De gastvrouwen en -mannen werken namelijk altijd met zijn tweeën, zodat ze naast het bedienen ook nog tijd hebben om aandacht te besteden aan de bezoekers. Voordat ze beginnen, krijgen alle vrijwilligers eerst een training. Tijdens de inwerkperiode wordt na vier keer gekeken of het wederzijds bevalt.

Ik kijk naar buiten, naar het grote buitenterras dat er nu verlaten bij ligt, en stel mij een mooie doordeweekse voorjaarsmiddag voor. ‘Mag ik dan nog een keer terugkomen voor dat advocaatje met kroketjes?’

Die vrijwilligers, die komen er vast wel!
Heb je zin om gastvrouw/man te worden in het theehuis, meld je dan aan bij vrijwilligerscoördinator Marty Bosch | 06 2033 0914 |  [email protected]