Home Dwars nieuws Een ontmoeting in de buurt is kunst

Een ontmoeting in de buurt is kunst

0

Projecten waarbij buurtbewoners elkaar ontmoeten en actief mee kunnen doen. Dat is waar Moving Arts Project (MAP) bekend om staat. Met name in de Transvaalbuurt, maar ook elders in Oost en elders in Amsterdam. ‘Waarheid’ wordt het leidende begrip bij de veelomvattende plannen die er voor 2023 zijn.

Arie van Tol | Foto Moving Arts Project

Ik spreek Janine Toussaint, Diane Elshout en Noud Verhave van MAP in hun uitvalbasis bij Tugela85. Ze willen eerst stilstaan bij recente geslaagde activiteiten. ‘Het Deelritueel Transvaal op 21 december op het Krugerplein was zo’n succes. En zo’n mooie manier om mensen uit de buurt bij elkaar te laten komen, om het weer lichter worden van de dagen te vieren. Met lichtjes, live muziek en gezelligheid.

‘… dat talent uit de buurt een podium krijgt’

En een initiatief dat we gestart zijn in coronatijd, KARIMA’s Caravan, gaan we ook in 2023 voortzetten. Want buurtbewoners komen graag naar een laagdrempelige plek om bij een koffie of thee elkaar te ontmoeten. Er is inmiddels een aanzienlijke groep vrijwilligers om de taak van gastvrouw of gastheer op zich te nemen. Ook is er alle ruimte voor ideeën van buurtgenoten.’

Ook het Open Deuren project van het afgelopen jaar krijgt een vervolg.

Waarheid

‘In 2023 willen we in Transvaal en omstreken weer een groots en veelomvattend project realiseren zoals De Kleine Prins in 2019. Een voorstelling is daarbij de afsluiting van een scala aan deelactiviteiten, zoals buurtdialogen, toneelworkshops, het maken van objecten en nog veel meer.’ Er is al volop over nagedacht, maar evengoed is het wordingsproces nog in de beginfase. Een titel is er nog niet.

‘Zeker is wel dat we het willen hebben over het begrip ‘waarheid’. Dat er veel waarheden zijn. Dat ze niet vrijblijvend zijn. Het is een onderwerp waar veel over wordt gesproken. Welke ideeën over de waarheid leven er in de Transvaalbuurt?’ MAP heeft niet voor niets de toevoeging kunstenaarscollectief. Er zullen zeker creatieve, kunstzinnige en originele vormen toegepast gaan worden bij een begrip dat bij sommigen wellicht wat droog en zwaar aandoet. ‘De waarheid doet er toe en is geen weggooiartikel. Het verdient een nader onderzoek. Ook in de buurt. Juist in de buurt.’

KAREL

Het initiatief voor het duurzame wagenpark Karels Karavaan is ook van MAP. Inmiddels zijn de volgende wagens te huur: KAREL (KAR voor Elektriciteit op Locatie), KARIMA (KAR voor Inductie, Meezingen en Aanhangsels), KARLOS (KAR Levert Overal Schone stroom) en KARLIE (KAR voor Live Events). Deze groene stroom leveranciers zijn multifunctioneel inzetbaar.

‘Het plan is om dit jaar een aantal keer op tournee te gaan door Oost met Karels Karavaan. Onder andere samen met de Afro Grooves. Op één dag doen we dan meerdere plekken aan. Bedoeling is vooral dat talent uit de buurt een podium krijgt.’

KARIMA’s Caravan

Op het Krugerplein heeft KARIMA’s Caravan sinds vorig jaar een vaste plek gekregen. Op donderdag, vrijdag en zaterdag van 2 tot 6 ’s middags is de Caravan open om spontane ontmoetingen en gesprekken te faciliteren. Met koffie, thee, koekjes en soep of tosti’s. Er is bovendien een heel jaarprogramma van workshops, informatie en culturele activiteiten voor jong en oud. De Caravan kan ook ingehuurd worden voor activiteiten elders in de stad.

Platform Transvaal en Wij van de Wijk zijn de belangrijkste samenwerkingspartners. Maar er zijn er veel meer. Zoals er ook veel meer plekken dan de Transvaalbuurt zijn waar MAP actief is. En plannen zijn er ook veel meer.

Heb je zelf ideeën of wil je meedoen met de projecten van MAP, stuur dan een mail naar [email protected].