Buurtgenoot Ellen Stoop is niet alleen een hartstochtelijke boekenwurm, ze schrijft ook kinderboeken, geeft schrijfcursussen en is Schoolschrijver. Eind januari verscheen haar nieuwste boek De tien levens van Sjakie Geluk. 

Wendy Danser | Corah Dijkstra

Ellens eerste kinderboek Jade bijna elf kwam uit in 2009. Daarna volgden nog zes kinderboeken. Tot 2015 had Ellen naast het schrijverschap nog een vaste baan als communicatieadviseur bij de UvA. Ellen: ‘Ik heb de knoop doorgehakt om daarmee te stoppen toen ik bezig was met mijn vijfde boek en de opleiding tot docent creatief schrijven volgde. Sindsdien wissel ik het schrijven af met het geven van schrijfcursussen en workshops. Zo geef ik in Proeflokaal Poesiat en Kater elke tweede vrijdag van de maand een schrijfcafé.’

Je bent naast docent creatief schrijven, ook Schoolschrijver. Wat houdt dat precies in?

‘Bij het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver bezoeken kinderboekenschrijvers een dag per week een paar vaste groepen op een basisschool om zo de leerlingen taalsterk te maken en hun woordenschat te vergroten. In 2020 was ik Schoolschrijver op de islamitische basisschool Al Jawhara in de Indische buurt. Ik probeer de kinderen te laten ervaren hoe leuk en spannend taal is en hoe fijn het is om weg te dromen met een boek en om zelf een verhaal te schrijven.’

In De tien levens van Sjakie Geluk lezen we het hartveroverende en spannende verhaal over het eigenwijze katertje Sjakie dat van het ene avontuur in het andere rolt. Het is je eerste kinderboek met een dier als hoofdpersoon.

Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

‘Een paar jaar geleden zat ik in een schrijfdipje tot een goede vriendin mij vertelde over een pasgeboren kitten die ze in Frankijk had gevonden. Ze nam hem mee naar Nederland waar een teckel zich over hem ontfermde. Ik vond het zo’n mooi verhaal dat ik gelijk verder ben gaan fantaseren.

Sjakie kijkt in het boek terug op zijn negen tumultueuze levens. Telkens als hij denkt een huis te hebben gevonden, gebeurt er iets waardoor hij weer op straat staat. Een aantal van zijn avonturen beleeft Sjakie overigens op herkenbare plekken in Amsterdam-Oost: een woonboot op de Amstel, een nieuwbouwwoning in IJburg en een volkstuin op Amstelglorie.’

Waarom heb je ervoor gekozen om dit boek in eigen beheer uit te geven?

‘Het lukte me niet om een uitgever te vinden, maar ik bleef in Sjakie geloven. Het is heel prettig dat ik alle beslissingen nu zelf kan nemen. Ik had de kattenillustraties van Lotte Dijkstra gezien in NRC en wist dat zij mijn boek moest illustreren. Gelukkig was zij ook enthousiast. In haar mooie, ontroerende en grappige illustraties brengt ze Sjakie echt tot leven. En al is het in eigen beheer, ik ben heel blij dat het boek bij In-Oost Uitgeverij Amsterdam verschijnt.

Sjakie is te bestellen via mijn website (€ 12,50) en ik hoop dat een aantal (boek)winkels in Amsterdam-Oost ook een plekje voor Sjakie hebben.
Van elk verkocht boek gaat € 1,00 naar de Dierenopvang Amsterdam (DOA), want er zijn in Amsterdam veel meer zwerfkatten als Sjakie op zoek naar een huis.’

Check www.ellenstoop.nl