Home Dwars nieuws Een stukje Italië in Park de Meer

Een stukje Italië in Park de Meer

0

Elke donderdagmiddag begroeten de bezoekers van het Parkhuis (in Park de Meer) elkaar niet met ‘goedemiddag’, maar met ‘Buon Pomeriggio’. Van twee tot vier uur kunnen Italianen uit Amsterdam en omgeving binnenlopen om onder het genot van een heerlijk kopje echte Italiaanse espresso een praatje met landgenoten te maken.

Wendy Danser | Foto Eddy Ellert

Initiatiefneemster Ada liep een tijdje rond met het idee van een Italiaanse ontmoetingsplek. Dit bleek best lastig te realiseren. Tot Ada’s idee Marieke – werkzaam bij Dynamo – ter ore kwam. Toevallig hadden bij Dynamo in één week, zich drie Italianen aangemeld die behoefte hadden aan contact met landgenoten. Daarna ging het balletje rollen. Marieke sprak op haar beurt met Renée Ritsma, die Italiaans heeft gestudeerd en regelmatig als vrijwilligster in het Parkhuis werkt. Renée was gelijk enthousiast en wilde graag meehelpen. En toen bleek dat er op donderdagmiddag een ruimte in het Parkhuis vrij was, werd Ada’s idee werkelijkheid. De naam was snel bedacht: Pomeriggio Italiano. De eerste bijeenkomst vond plaats op 23 oktober 2021.

Lekkernijen

Ada en haar ouders zijn, samen met Renée Ritsma, de drijvende krachten achter de Pomeriggio. Ada versiert de bijeenkomstruimte elke week met Italiaanse vlaggetjes, gekleurd papier en leuke foto’s van Italië. Renée vond Italiaanse espressokopjes, Ada het traditionele espressopotje en Renée en Ada bakken afwisselend eigengebakken, zoete lekkernijen, zoals een gembercake of Italiaanse tulband.

Via mond-tot-mondreclame en een Facebookpagina weten inmiddels steeds meer Italianen de Pomeriggio te vinden. Een van de vaste bezoekers is bijvoorbeeld Antonio Santulli (88). Antonio was tot 1992 – toen nam zijn zoon Claudio het stokje over – eigenaar van de orthopedische schoenenzaak Santulli in de Wakkerstraat. In Dwars 214 verscheen een artikel over het familiebedrijf dat Antonio in de jaren zestig is gestart. Maar ook jongere Italiaanse mannen en vrouwen uit alle regio’s in Italië, lopen met vaste regelmaat op donderdagmiddag even binnen in het Parkhuis om een stukje Italië te ervaren.

Thema’s

Soms heeft een bijeenkomst een thema dat als gespreksonderwerp kan worden gebruikt, zoals dialecten, tradities en migratie. Bezoekers kunnen elkaar dan bijvoorbeeld vertellen waarom ze uit Italië zijn vertrokken, waarom ze naar Nederland zijn verhuisd en hoe hun leven is verlopen. En bij het thema ‘tradities’ kunnen herinneringen worden opgehaald aan typisch Italiaanse tradities, zoals de festiviteiten rond la Befana, die wel wat aan de Nederlandse Sinterklaas- of Kersttradities doen denken. Alleen worden de cadeautjes bij la Befana niet in december, maar op 6 januari door een oude vrouw op een bezemsteel rondgebracht.

Wanneer Italianen over tradities – of het weer of wat dan ook – praten, gaat het al snel over eten. Over welke gerechten er worden gegeten op bepaalde feestdagen, welke ingrediënten er in een pastasaus gaan of hoe je tomaten het beste kunt drogen. Lekker – samen(!) – eten is voor Italianen een belangrijk onderdeel van het leven.

Vorig jaar was er dan ook voor de bezoekers van de Pomeriggio (tegen een bescheiden vergoeding) een vijfgangenkerstdiner georganiseerd, en op Valentijnsdag werden de bezoekers verrast met een snackje en een drankje. Voor de toekomst zijn er plannen om een Pugliese of een Napolitaanse Pomeriggio te organiseren en om wat vaker samen te eten.

Interesse?

De Pomeriggio wordt georganiseerd voor (half) Italianen uit Amsterdam en omgeving. Op de Facebookpagina ‘Pomeriggio italiano Parkhuis’ is actuele informatie over de bijeenkomsten te vinden. Geïnteresseerden die tot de doelgroep behoren, zijn ook altijd welkom om een keer een kopje koffie te komen drinken en te ervaren of het iets voor ze is.

Informatie www.dynamo-amsterdam.nl/locatie/het-parkhuis/