Home Nieuws Een van de verdachten aanslag Peter R. de Vries aangehouden in Oost

Een van de verdachten aanslag Peter R. de Vries aangehouden in Oost

0

Misdaadverslaggever en activist Peter R. de Vries is gisterenavond na het verlaten van een studio in de Lange Leidsedwarsstraat met vijf kogels neergeschoten. Door camerabeelden was er snel een signalement van de drie verdachten. Twee van hen zijn aangehouden op de A2 bij Breukelen, de derde in Oost. De Vries is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis en vecht voor zijn leven. Wie opdracht gaf voor de aanslag is tot nu toe onbekend.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor De Vries weinig hoopvol.  Nieuwsrubrieken spraken al in verleden tijd over hem. Overal in Nederland werd met afschuw gereageerd op de aanslag, ook in de Tweede Kamer waar op dat moment een debat gaande was.

De aanslag roept – op uitermate trieste wijze – weer de vraag op in hoeverre de (pers-) vrijheid in Nederland nog is gegarandeerd. September 2019 werd advocaat Derk  Wiersum, advocaat van crimineel Nabil B., omgebracht voor zijn huis. De broer van B., die voor de rechtbank belastende verklaringen zou afleggen over Ridouan T., werd maart 2018 vermoord in Amsterdam-Noord.

De Vries kreeg halverwege jaren 80 bekendheid door zijn verslaggeving over de ontvoering van bierbrouwer Heineken. Met een van de ontvoerders, Cor van Hout (begin 2003 geliquideerd), kreeg hij een omstreden vriendschap. Frans Meijer, een  andere ontvoerder, spoorde hij op in Zuid-Amerika.

De Vries zette zich enorm in voor (en kreeg zijn gelijk) de vrijlating van twee mannen die onder bijzonder twijfelachtige, zo niet ridicule omstandigheden waren veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius. Later bleek door DNA-onderzoek wie de werkelijke dader is. Ook zette De Vries vraagtekens bij andere veroordelingen, zoals in de Schiedammer parkmoord. Vier jaar na het proces bleek de verdachte onterecht te zijn veroordeeld, iets wat Justitie nooit hardop heeft uitgesproken. Soms geloofde De Vries wel het woord van de rechters. Zo is hij – ondanks zeer omstreden, zo niet ondeugdelijke bewijsvoering – toch overtuigd van de schuld van de voor moord veroordeelde accountant Ernest Louwes. Dit geldt ook voor ex-Hells Angels Louis H. en vrachtwagenchauffeur Oscar H., die ook mogelijk onterecht zijn veroordeeld.

De Vries werkte decennialang aan een oplossing voor de zaken Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra. Hij pleitte voor DNA-onderzoek onder de doelgroep van verdachten in de regio en trok uiteindelijk aan het laatste eind. Mede daardoor is Jasper S. 2012  aangehouden. Hij bekende de moord op Vaatstra. In 2018 werd Jos B., aangehouden als verdachte van de moord op Nicky Verstappen. Dit leidde tot een veroordeling. Deze zaak is nog in beroep. Onlangs zette De Vries zich nog in voor nieuwe aandacht voor de verdwijning van Tanja Groen in 1993.

De misdaadjournalist kreeg bekendheid in de VS door zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Zij is nooit teruggevonden. Met een verborgen camera-actie registreerde De Vries uitspraken van Joran van der S., die weliswaar zouden kunnen duiden op zijn betrokkenheid, maar geen bewijs bleken.

Door de jaren heen werd De Vries voor veel mensen het symbool van hoop en rechtvaardigheid. Veel mensen deden een beroep op hem, iets waar hij zeer consciëntieus mee omging. Hoewel de journalist al geruime tijd werd bedreigd, weigerde hij – voor zover bekend – beveiliging.

De misdaadverslaggever had meerdere vijanden, zoals motorclubs en (voormalig) Steve Brown die hij in een tv-programma als oplichter neerzette. Brown bestreed dit ten zeerste en voert nog steeds een tegencampagne. Met de zussen van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder werkte De Vries aan getuigenverklaringen tegen hun broer. Zelf getuigde hij ook. Holleeder is veroordeeld voor bedreiging van De Vries en werd  in 2019 tot levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij liquidaties. Deze  zaak is in hoger beroep. De Vries staat op meerdere dodenlijsten.