Floris Schönfeld, alumnus van de Rijksakademie aan de Mauritskade, kreeg de kans en de middelen om een periode in Artis nieuw werk te maken. Vorig jaar van maart tot november heeft hij atelier gehouden in een van de Salmhuisjes in het Artis Park. De kunstenaar was vooral in het park te vinden, waar hij met cameraman John Treffer een uitgebreid audiovisueel archief opbouwde. De nieuwe multi-channel video-installatie ‘UMWELT Artis’ die vanaf 22 mei te zien is bij de Robbenzaal.

Schönfelds nieuwe werk onderzoekt de grenzen van het menselijke vermogen om ons te verplaatsen in de ervaringen van anderen: van dier en plant tot mens en machine. Schönfeld: ‘Als je omarmt dat het niet alleen om de mens draait, wordt de wereld echt een andere plek en dan ga je die plek verkennen.’ In de installatie in de Robbenzaal worden bezoekers ondergedompeld in een meeslepende ervaring die de veelheid aan leven in Artis toont. Vanuit een nieuw perspectief, kruip je dicht op de huid van ander leven.

Caroline Verweij, hoofd Educatie, Kunst & Erfgoed bij ARTIS: ‘UMWELT Artis is een reflectie op onze relatie met natuur en technologie. Het nodigt het publiek uit om na te denken over de manier waarop we ons verhouden tot andere soorten. Iets dat steeds belangrijker wordt in een tijd van biodiversiteitsverlies.’

Vitrine-expositie in Groote Museum

In het Groote Museum van Artis krijg je in een vitrine-expositie in de Oostzaal nog tot en met eind mei inzicht in de werkperiode van Schönfeld in Artis. Schönfeld: ‘Tijdens de residency hebben John en ik heel intensief kunnen samenwerken met de dier- en plantverzorgers in Artis. Met hun uitgebreide kennis van de dieren en planten konden we veel dieper ingaan op de ervaringen van de vele wezens in het park en waren we in staat om speelobjecten voor de dieren te ontwikkelen, waarmee we konden filmen. Deze objecten hebben we kunnen gebruiken om een unieke beeldtaal te ontwikkelen vanuit het perspectief van het dier.’

Het project Artist-in-Residence is een tweejaarlijkse samenwerking tussen Natura Artis Magistra en de Rijksakademie. Natura Artis Magistra heeft vanaf de oprichting in 1838  kunst zit in de naam besloten: ‘de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap’. Sinds de 19e eeuw zoeken Rijksakademie-kunstenaars het park op om er te tekenen en boetseren. Ook leende Artis onder meer dierskeletten uit voor studies in de Rijksakademie. De huidige samenwerking is een hedendaagse invulling van de eeuwenoude verbintenis tussen de twee naburige instituten, beide in Oost.