Home Kunst Een wand vol ‘aaibare’ schimmels in Micropia

Een wand vol ‘aaibare’ schimmels in Micropia

0
Foto Artis-Micropia, Colin Eusman.

Speciaal voor ’s werelds enige microbenmuseum ontwierp kunstenaar Lizan Freijsen een wandcompositie van handgetufte, wollen tapijten, geïnspireerd op de schoonheid van het onzichtbare leven om ons heen. De kleurrijke patronen van deze ‘aaibare’ schimmels symboliseren de groei en symbiose tussen verschillende schimmels en in korstmossen. The Fungal Wall begeeft zich op het snijvlak van kunst, wetenschap en design en wordt permanent onderdeel van de museumopstelling.

‘Juist in deze tijd is het belangrijk dat er een positief licht schijnt op de relatie tussen mens en microben.’, licht Jasper Buikx microbioloog en hoofd van Micropia toe. ‘Zonder microben zouden wij mensen namelijk niet bestaan. Lizan Freijsen neemt onze poging om schimmels uit onze dagelijkse omgeving te verbannen als uitgangspunt voor haar artistieke werk. Door de transformatie naar kunst, visualiseert ze juist hun schoonheid. Met The Fungal Wall brengt Micropia wetenschap en kunst samen. We hopen dat bezoekers zich nog meer zullen verwonderen over het onzichtbare, maar onmisbare leven om ons heen.’

Kunstenaar Lizan Freijsen werkte anderhalf jaar aan de enorme wandcompositie. ‘De locatie van Micropia is voor mijn werk de perfecte omgeving. De schimmelkleden komen hier echt thuis. Het neerdalen via de trap geeft de bezoeker een bijzonder perspectief op het ‘universum’ van de microben, dat The Fungal Wall is geworden. We willen mensen kennis laten maken met de wereld van de textiel, wetenschap én kunst. Het ontstaan en de uitwisseling tussen deze disciplines is op bijzondere manier vastgelegd in korte films. Door groei- en maakprocessen inzichtelijk te maken, hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan de waardering én verbeelding van deze wonderlijke micro-organismen.’

Het proces van schimmelgroei en handtuften in beeld

Het maakproces van The Fungal Wall is vastgelegd in een mini-documentaire door Marieke van der Lippe. Hierin is ook het groeiproces van schimmels gevisualiseerd in korte timelapses door Wim van Egmond. Deze mini-documentaire is vanaf 17 juni te zien in Micropia.

De wandkleden zijn tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking tussen het TextielLab van Textielmuseum Tilburg, Tapetes Beiriz in Noord-Portugal, Micropia, en Lizan’s eigen studio in Rotterdam.