Home Lezen en schrijven Een zwart-wit foto veranderde de carrière van Angelo Schenkers

Een zwart-wit foto veranderde de carrière van Angelo Schenkers

0

Als kandidaat-notaris besloot Angelo Schenkers zijn baan in de kantoorwereld aan de wilgen te hangen en zijn schrijfambities te combineren met liefde voor de Amsterdamse geschiedenis. Een zwart-wit foto was aanleiding voor zijn boek ‘Voor altijd op de vlucht’. Nu is het manuscript klaar om uit te geven en is hij een crowdfunding begonnen.

Jaren geleden kreeg Angelo Schenkers een zwart-wit foto met daarop zijn overgrootouders. Eén enkele foto zonder echt verhaal. Ze waren Fries, katholiek en heetten Mari en Uke. Ze zouden achttien kinderen gekregen hebben en gevlucht zijn naar Duitsland. Voor de kinderbescherming. Maar dat was nog voordat zijn opa Jan (Amsterdam 1915) werd geboren. Waarom sprak hij nauwelijks over zijn familie? En wat was er waar van die geruchten?

In de kantoorwereld kon Angelo zijn draai niet vinden. In 2014 besloot hij definitief om het verhaal achter de foto te redden. Aan de hand van archiefonderzoek en bezoeken aan onder andere Leeuwarden, Haarlem en Venlo heeft hij het leven van die twee onbekende mensen, Mari en Uke, gereconstrueerd en is daarbij op allerlei ingrijpende gebeurtenissen gestuit.

Het verhaal van zijn overgrootouders en hun kinderen blijkt gelijk op te gaan met de sociale geschiedenis van het Amsterdam van de afgelopen eeuw. Armoe en criminaliteit, oorlog en wederopbouw: in het boek komt de man op straat tot leven, de man met de pet en de vrouw die hem steeds weer uit de goot moet trekken.

Hoewel het begon als een historisch onderzoek naar het verhaal achter een oude foto, werd het boek steeds persoonlijker. Een boek over onrust, dromen, de betekenis van afkomst. ‘Ik denk daarom dat het een zeer breed publiek zal aanspreken. Van de liefhebber van familieverhalen of het volle Amsterdamse leven tot een ieder die zich in zijn studerende of werkende leven (al dan niet heimelijk) afvraagt: is dit het nu?’

De laatste versie van het manuscript heeft Angelo Schenkers voorgelegd aan Gustaaf Peek. Hij zegt: ‘Amsterdam als prachtige, verschrikkelijke stad, als onvermijdelijk thuis: in zijn onsentimentele maar ontroerende familiegeschiedenis geeft Angelo Schenkers op intieme en vermakelijke wijze naam en gezicht aan de werkers en dromers die de afgelopen eeuw gewoonlijk in de vergetelheid eindigden, maar wier bloed, zweet en tranen in elke steen van de hoofdstad zijn achtergebleven.’

Angelo gaat ‘Voor altijd op de vlucht’ uitgeven. Het manuscript is klaar en zoekt nu hulp om een redacteur, vormgever en een drukker te bekostigen, zodat het manuscript een prachtig boek wordt en het verhaal kan worden doorverteld. Om het manuscript een boek te laten worden is Angelo Schenkers een crowdfundactie begonnen op voordekunst.