Home Overzicht Eerste paal voor nieuwe school en sporthal in Bajes Kwartier

Eerste paal voor nieuwe school en sporthal in Bajes Kwartier

0
Beeld bdg architecten

Vandaag is de bouw van het Spinoza20First Lyceum en Sporthal Bajes Kwartier feestelijk gestart. In de sporthal is straks ruimte voor een toekomstig jongerencentrum. Het nieuwe schoolgebouw komt op de plek van de voormalige parkeergarage van de Bijlmer Bajes en heeft plek voor 1.000 tot 1.100 leerlingen. Spinoza20First, verbonden aan het Spinoza Lyceum, zit tot nog augustus 2022 in een gebouw in het Martin Luther Kingpark.

Volgens directeur Babs Sirach komt het toekomstgericht daltononderwijs in de nieuwe inspirerende en duurzame omgeving volledig tot zijn recht. De school heeft ruime leerpleinen en veel werkplekken waar leerlingen zelfstandig of samen kunnen werken. De school biedt naast de categorale brugklassen vmbo-t, havo en vwo, ook brede brugklassen voor vmbo-t/havo en havo/vwo-leerlingen aan.

Het schoolgebouw bevindt zich centraal ten opzichte van een aantal ontwikkellocaties in de stad zoals De Nieuwe Kern, Overamstel en De Omval. Leerlingen uit deze (toekomstige) buurten hebben straks een middelbare school op loopafstand en op slechts enkele minuten lopen vanaf metrostation Spaklerweg.

Centraal gelegen in nieuwe buurten

Het gebouw voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan een duurzaam (school)gebouw zoals zonnepanelen, een groen dak en het circulair gebruik van materialen. De school past daarmee goed in het duurzame en toekomstgerichte Bajes Kwartier. Van de oude gevangenis wordt 98 procent hergebruikt als grondstof voor de nieuwe wijk. De school, sporthal en jongerencentrum worden aangesloten op de warmte-koude-opslag van het Bajes Kwartier.

Bgd architecten heeft voor de school een compact en efficiënt ontwerp gemaakt waardoor de beschikbare ruimte optimaal kan worden gebruikt. Het overkoepelende raster brengt eenheid tussen de school, sporthal en jongerencentrum. Grote gevelopeningen zorgen voor contact en verbinding tussen binnen en buiten. Dat is een vertaling van de filosofie van Spinoza, bij wie verbinding tussen mensen én verbinding van mensen met de wereld om hen heen centraal staat.

Sporthal voor school maar ook voor  bewoners

Met de bouw van circa 3.000 woningen in de Weespertrekvaartbuurt is er behoefte aan sportvoorzieningen in het gebied. Daarom is de bouw van een volwaardige, deelbare sporthal gestart, inclusief een multifunctionele sportzaal. De sporthal kan hierdoor zowel door de school als door verenigingen, door sportbuurtwerk en voor vrije verhuur worden gebruikt.

Beeld bdg architecten

‘Amsterdam groeit hard en daar horen ook investeringen in sportvoorzieningen bij’, zegt Wethouder Simone Kukenheim. ‘De vraag naar sporthallen in de stad is groot en met de bouw van de sporthal in het Bajes Kwartier wordt voorzien in een groeiende behoefte. Straks kunnen de scholieren van Spinoza20First en de nieuwe bewoners van het Bajes Kwartier sporten in een gloednieuwe sporthal. Dit is belangrijk omdat bewegen en sporten niet alleen goed is voor de fysieke en mentale gezondheid, maar je ook helpt om contact te leggen met anderen.’

Ruimte voor  toekomstig jongerencentrum

In het bouwblok van de sporthal wordt ruimte gemaakt voor een toekomstig jongerencentrum. Gezien de ontwikkeling van de buurt, is de verwachting dat daar over acht tot tien jaar behoefte aan zal zijn. Tot die tijd wordt de ruimte aan andere gebruikers toegewezen. De boksschool van het Universitair Sportcentrum (USC) van de Universiteit van Amsterdam krijgt hier als eerste een tijdelijk onderkomen.