Een broodje döner, maar dan met een twist! Bij Helin’s Vegan Döner aan de Linnaeusstraat wordt plantaardige döner geserveerd die met veel zorg is ontwikkeld. Geen vlees, geen dierlijke producten, maar wel volop smaak. Mehmet, de trotse eigenaar, deelt zijn verhaal over hoe hij als Turkse ondernemer de eerste veganistische dönerzaak van Nederland opende.
Mehmet startte zijn ondernemersreis in 2002 met een bakkerij op de Pretoriusstraat. Zes jaar later volgde een dönerzaak aan de Linnaeusstraat. In de coronaperiode maakte hij een gedurfde keuze: de bakkerij overdragen en zich ook te richten op döner, maar dan anders. Veganistisch, duurzaam en voor iedereen toegankelijk. Daarnaast bezit Mehmet de zaak Safak twee deuren verderop met traditionele döner.
Het ontwikkelen van de perfecte veganistische döner nam tijd in beslag. De juiste balans van kruiden, textuur en smaak vroeg om precisie. Destijds verklaarden sommigen Mehmet voor gek, maar hij zette door. Vandaag trekt Helin’s Vegan Döner een breed publiek: vaste klanten uit Oost, toeristen uit het naastgelegen hostel en nieuwsgierigen die plantaardig eten willen ontdekken.
Naast de vegan döner staan er falafel, salades en andere vegetarische maaltijden op het menu. De Turkse keuken biedt van nature een schat aan plantaardige gerechten, iets wat nog niet iedereen weet. Om het concept verder te ontwikkelen, introduceert Mehmet binnenkort een nieuw systeem: klanten kunnen zelf hun bakje vullen met verschillende toppings en smaken.
Naast Helin’s Vegan Döner runt Mehmet ook Safak Döner, een bekende zaak aan de Linnaeusstraat waar traditionele Turkse döner wordt geserveerd. Hier draait alles om authentieke smaken. De combinatie van beide zaken weerspiegelt Mehmets ondernemerschap: enerzijds trouw blijven aan traditie, anderzijds pionieren in een nieuw culinair segment. Dankzij deze aanpak weet hij een breed publiek aan te spreken, van liefhebbers van klassiek vlees tot bewuste eters die plantaardige alternatieven zoeken.
Binnen straalt de zaak warmte uit, met sfeervolle foto’s van heel Europa aan de muur. ‘Onze klantenkring is multicultureel, een afspiegeling van de levendige wijk Oost’, vertelt Mehmet. ‘Goede contacten met onze buren zorgen voor een prettige sfeer.’
Ondernemen in Oost betekent inspelen op trends en wensen van klanten. ‘Veganisme groeit en ik zie het als een kans’, vertelt de ondernemer, ‘Vernieuwing houdt mijn zaak dynamisch en zo zoeken we steeds nieuwe smaken en concepten.’
Helin’s Döner – Linnaeusstraat 221 | Safak Döner – Linnaeusstraat 213