Home Overzicht Eerste vijf 1,5 meterconcerten in NedPhO-Koepel met stuk van Mendelssohn

Eerste vijf 1,5 meterconcerten in NedPhO-Koepel met stuk van Mendelssohn

0

De NedPHO-Koepel gaat weer open! Op maandag 1 en dinsdag 2 juni geeft een ensemble uit het Nederlands Kamerorkest onder leiding van muzikaal leider Gordan Nikolić maar liefst vijf 1,5 meterconcerten in de NedPHO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in de Batjanstraat.

Het voor het eerst sinds de invoering van coronamaatregelingen dat er weer concerten worden gegeven in de NedPHO-Koepel. Op het programma staan het Octet voor strijkers van Mendelssohn en het Abendlied uit de Drei Geistliche Gesänge van Rheinberger. De concerten duren ongeveer 35 minuten.

Goede testcase
Het NedPHO heeft uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om de zaal gereed te maken voor deze 1,5 meterconcerten. Zo kan er maximaal dertig man publiek aanwezig zijn en zijn speciale looproutes aangelegd, zodat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. De maand juni gebruikt het orkest om te experimenteren en onderzoeken wij hoe zij op een goede en verantwoorde manier concerten kunnen geven. De ambitie is om vanaf 1 juli de capaciteit van de concerten op te schalen. Vanaf dan is het toegestaan om concerten te organiseren met een maximum van honderd mensen.

Mendelssohn – Octet voor strijkers in Es, op. 20
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) schreef het Octet voor strijkers op zijn zestiende. Het is een zeer indrukwekkend stuk en – met name door het briljante scherzo – wordt het gezien als een van zijn meest geniaalste werken. De Duitse componist Joseph Rheinberger leefde eind negentiende eeuw en schreef voornamelijk werken voor orgel. Het stemmige Abendlied uit de Drei Geistliche Gesänge schreef hij net als Mendelssohn op zijn zestiende. Het ensemble speelt het in een arrangement voor strijkers. Het lied heeft als boodschap: ‘Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde’.

De concerten zijn op maandag 1 juni om12.00 en 14.00 uur
dinsdag 2 juni om 11.00, 13.00 en 15.00 uur
in de NedPHO-Koepel, Batjanstraat 3.
Op het programma staan
→ Mendelssohn – Octet voor strijkers in Es, op. 20
→ Rheinberger – Drei Geistliche Gesänge ‘Abendlied’

Check orkest.nl