Home IJburg Eeuwenoude botten van mammoet, wolharige neushoorn en reuzenhert in Strandlokaal

Eeuwenoude botten van mammoet, wolharige neushoorn en reuzenhert in Strandlokaal

0

In het Strandlokaal op IJburg zijn de botten te zien die gevonden zijn bij het botten zien van onder meer een mammoet, een wolharige neushoorn en een reuzenhert. De botten liggen in een vitrinekast informatiekaartjes geven extra informatie over de vondsten. Er staat informatie over het dier, in welke tijd het dier leefde en wat voor bot het is.

De gevonden botten zijn afkomstig van dieren uit verschillende periodes in de tijd. Er liggen bijvoorbeeld botten van dieren uit de laatste ijstijd, zoals de mammoet. Ook liggen er botten van dieren uit de warme periode voor de laatste ijstijd, van ongeveer 120.000 jaar geleden. Een voorbeeld hiervan is de bosolifant. ‘Het zand van IJburg vertelt een spannend verhaal van en ver verleden’, zegt Frans Roescher, vinder van de tentoongestelde botten. ‘Als je rondloopt in het zand van IJburg, kijk dan ook eens naar de grond. Misschien vind je wel een prachtig fossiel bot.’

Er leefden bijzondere dieren in dit gedeelte van Nederland. Mammoeten, wolharige neushoorns, bosolifanten en reuzenherten liepen er ooit rond. Het reuzenhert had een schouderhoogte van ongeveer 2 meter. Het gewei van het hert kon wel 3.60 meter breed worden.

Het Strandlokaal IJburg geeft informatie over IJburg en de ontwikkeling van het gebied.  Ook is er ruimte voor buurtinitiatieven. Het adres is Pampuslaan 505 en het lokaal is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.