Home Oud Oost Na meer dan 130 jaar houdt de Barbaraschool op te bestaan.

Na meer dan 130 jaar houdt de Barbaraschool op te bestaan.

0

De Barbaraschool aan het Eikenplein zet op 13 mei om 14.00 uur de deuren nog eens open voor oud-leerlingen, buurtgenoten en iedereen die de school een warm hart toedraagt. Met een concert en een rondleiding sluit de school een periode van meer dan 130 jaar onderwijs af. Het aantal leerlingen loopt terug en daardoor kan de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs niet meer worden gegarandeerd. Aan het einde van het schooljaar houdt de Barbaraschool op te bestaan. En dat gebeurt niet stilletjes. Naast activiteiten voor leerlingen, ouders en leerkrachten organiseert de school een benefietconcert. De opbrengst van het concert komt ten goede aan een spetterend eindfeest op het Eikenplein.

Foto Eddy Ellert

Om de prachtige aula (de oorspronkelijke kapel van de zusters) nog eens te laten klinken brengt een gelegenheidskoor op 13 mei muziek van Bach, Schütz, Schein, Josquin en Monteverdi ten gehore. Het koor bestaat uit ervaren amateurzangers uit Amsterdam en omstreken, met onder hen een leerkracht en een ouder van de Barbaraschool, en wordt geleid door Tijmen van Tol. Aansluitend aan het concert nemen kunsthistoricus Ben Rebel en historica Marike Barendse bezoekers mee op een rondleiding door de historische school. Een niet te missen kans om dit unieke gebouw nog één keer te zien. Vanwege beperkte ruimte is reserveren aan te raden via [email protected].

Het gebouw van de Barbaraschool aan het Eikenplein is al sinds 1889 in gebruik als school. Oorspronkelijk was de Sint-Barbaraschool een Rooms-katholieke school voor meisjes die geleid werd door een Moeder Overste met zeven zusters van de Congregatie der Franciscanessen. Dit paste bij het streven van de Katholieke kerk om tegenwicht te bieden tegen het opkomend socialisme met zijn openbare scholen. De zusters vormden in het middendeel van het gebouw een soort klooster. Onder de kap waren slaapruimten voor de zusters ingericht.

De (Sint) Barbaraschool is altijd een school gebleven. Het klooster werd, na een tijd gefunctioneerd te hebben als meisjeshotel, ingericht voor het onderwijs. Sinds 1965, toen de zusters uit het klooster verdwenen, werd het een gemengde school, voor jongens en meisjes. Nu herbergt de school nog een basisschool en een buitenschoolse opvang. Er kwam een gymzaal op de plaats van de refter (eetzaal van de zusters) en een ruime aula in de voormalige kapel.

Op 12 september 1889 werd de Sint Barbaraschool ingezegend door Moeder Alberta met zeven zusters van de Congregatie der Franciscanessen van Bennebroek. Ze werden met rijtuigen van de trein gehaald en door pastoor Van Hooff en pastoor Feije welkom geheten. Dat was de start van het bestaan van de oudste school van Amsterdam.

Het onderwijs is gemoderniseerd. Het gebouw zelf is in 2015, onder leiding van de architect Thomas Bernardt, met behulp van de ouders en onder het motto van ‘Pimp My School’ aangepast aan de eisen van de moderne tijd. En dat zonder de architectonische kwaliteit aan te tasten. In 2018 is hier een vervolg aangegeven. Er zijn een moderne entree, verbeterde gangen en trappen en een leerplein op de eerste verdieping gekomen met lichte kleuren. De renovatie leverde de school in 2015 de Gulden Fenix op, een jaarlijkse prijs van het Nationaal Renovatie Platform (NRV) voor het hergebruik van de bestaande, gebouwde omgeving.

Feest in 2019 bij het 130-jarig bestaan van de school.