Home Overzicht Eik en Linde vrijdag 28 mei voor het laatst on Air

Eik en Linde vrijdag 28 mei voor het laatst on Air

0

Een maand na de tweede lockdown besloot Kasper Verberne, eigenaar van Eik en Linde en bedenker van Eik On Air, niet langer af te wachten. Om betrokken te blijven bij zijn stamgasten en de normaal zo drukke vrijdagmiddagborrel  in hun huiskamer te brengen, opende hij zijn café online. Oude tijden – de radio-uitzendingen met Ischa Meijer vanuit Eik en Linde zijn nog altijd een begrip – herleefden. Gaandeweg veranderde het café in een buurtstudio. Nu de horeca (deels) weer open is, begint een nieuw hoofdstuk en sluit het vorige. 

Lewis Daniels

Afgelopen maanden keken wekelijks honderden mensen naar Eik on Air. De warme, intieme sfeer van de uitzendingen deden denken aan de radiopiraat van vroeger, de chatbox aan de levendige gesprekken aan de bar. Het vrijdagmiddaggevoel. Tijdens de uitzendingen was het grote raam open om een drankje, hapje of soep af te halen en even bij te praten met de barkeepers. Bezoekers en passanten die met Kasper in gesprek gingen of een verhaal vertelden, zaten beurtelings buiten op een krukje voor het andere open raam. Solidariteit en optimisme waren de sleutelwoorden. Niet met elkaar in het café, wél samen. De posters achter het raam spraken boekdelen: niet uit het hart. Én: houd de moed erin. Dat mensen iets konden afhalen was eigenlijk bijzaak.

Op Valentijnsdag veranderde Eik en Linde tijdens een speciale uitzending in het huis van de liefde. De juiste liefde wel te verstaan. Het café en ouders van leerlingen van de nabijgelegen Boekmanschool signaleerden dat er door de coronacrisis meer verlangen is naar echt contact. Motto was: Laten we deze bijzondere Valentijnsdag zoveel mogelijk mensen de liefde verklaren!

Voordat Kasper met Eik on Air begon, hield hij telefonisch contact met zijn stamgasten en zocht hij naar mogelijkheden dat uit te breiden. ‘We misten iedereen en wij werden ook gemist. Wij waren altijd een café voor mensen die samen willen komen. Hopelijk compenseerden onze live-uitzendingen dat een beetje.’

Eik on Air had terugkerende onderwerpen als  gedichten, toelichtingen op de vele afbeeldingen aan de muur, (korte) boekbesprekingen en muziekoptredens. Vooraf gefilmde stamgasten vertelden thuis, in de buurt, of aan de bar een anekdote. Vader en voormalig eigenaar Paul Verberne kwam regelmatig langs voor een goed verhaal.  De gitaarbegeleiding van Kasper en het bijzonder mooie, eigentijdse stemgeluid van dochter Maya gaven The Boxer van Simon & Garfunkel een nieuwe identiteit: Maya’s identiteit, één waar menig zangeres van droomt. Tijdens een speciale Koningsdaguitzending  gaf zoon Sam vermoedelijk het snelste pianoconcert ooit.  Café-kat Bobby, tijdens de lockdown de enige  stamgast, had met Bobby-tv een vaste rubriek.

Collega’s Doke en Peter maakten reportages en assisteerden Kasper tijdens de uitzending. Lily en Romy bedienden door het raam en Bibi verzorgde het eten. Achterin de zaak draaide medepresentator Koen als DJ Ink ’n Boogie een breed genre muziek. Na de uitzendingen nam hij de kijkers en luisteraars tot 20.00 mee op muzikale reis. Collega-dj en kroegexploitant Nik van café de Kroegtijger op de Zeedijk verving hem enkele malen. Hij deed de in de jaren ’80 legendarische soulshow van Ferry Maat herleven.  Helaas. Binnenkort is dit allemaal niet meer. Hoe het hopelijk  snel naderende eind van een crisis toch een nadeel kan hebben.

Kasper kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen periode. ‘Het maken van de uitzendingen was ontzettend leuk. Ik voel me een ervaring rijker. Maar de reden dat we online gingen uitzenden is intriest. Zolang de coronamaatregelen nog gelden, heb ik niet het gevoel terug te kijken op iets. Waarschijnlijk komt dat later.’

Een tijdje waren Kasper en zijn team zo enthousiast over online uitzenden dat ze er na de lockdown mee door wilden gaan. De praktijk leert anders. ‘Zelfs nu alleen het terras open is zijn de uitzendingen nauwelijks te combineren met het café, laat staan als de binnenruimte straks weer open is. Daarvoor is te weinig ruimte. We lopen elkaar in de weg en ik heb geen tafel meer vrij.’

DJ Ink ’n Boogie genoot van de uitzendingen, maar vreest dat met de komst van de zomer de houdbaarheidsdatum van Eik on Air nadert. ‘Eik en Linde draait altijd beter in de winter, het is een echt ‘binnen’ café. Bij warm weer trekt iedereen erop uit. Het is niet waarschijnlijk dat mensen dan naar ons luisteren. Onze capaciteit  was te klein om een groot publiek te bereiken. Tegelijkertijd was die kleinschaligheid de charme en kracht.’ Hoe Kasper, Koen en hun collega’s ook op de afgelopen tijd gaan terugkijken, Eik on Air werd in korte tijd nostalgie met cultstatus.

Vrijdag 28 mei komen de hoogtepunten uit alle uitzendingen nog een keer voorbij. Wijndel, folkzangeres en gitarist VanWyck, jazzduo Job Chajes & Henk Jan van Minnen en ‘Folkunderdog’ Dusky  Stray spelen live muziek. Kasper en Maya zwaaien Eik on Air uit met een afscheidsoptreden.

Check eikenlinde.nl