Home Dwars nieuws Zeeburgereiland: het ruisen van het ranke riet

Zeeburgereiland: het ruisen van het ranke riet

0

Knooppunt 5 heeft als startpunt de parkeerplaats bij restaurant Haddock. Het wandelingetje kun je vooraf laten gaan door een fietstocht van Oud-Oost naar het Zeeburgereiland. Ook knooppunt 5 vraag aandacht voor een drietal opvallende verschijnselen in de omgeving.

Dineke Rizzoli

Het Zeeburgereiland heeft nu nog een stille aantrekkingskracht die in de toekomst zal verdwijnen door de voortgaande bebouwing. Een sterke wind staat onder de oneindige, blauwe hemelkoepel. Hopen aarde van slib en zand, wachten her en der op verwerking. Zeeburgereiland ligt tussen de Oranjesluizen, Diemerzeedijk en Buiten IJ. Lang was het afgelegen, militair gebied, basis voor watervliegtuigen.

Wooncomplex Presto

In 2014 werd naast de silo’s, het wooncomplex ‘Presto’ opgeleverd, bedoeld voor Conservatorium-studenten. De woningen zijn goed geluid-geïsoleerd. Rienks Architecten hebben een opvallend gebouw neergezet met een groene entree en ritmisch geplaatste ramen. Tram 26 brengt studenten naar het conservatorium aan het Oosterdok.

Driekoningen

Het militaire vliegveld uit 1916 aangelegd op nieuw gestort land, werd in 1980 vervangen door de tanks van de in 1986 gesloopte Rioolwaterzuivering Oost. Drie overgebleven silo’s zichtbaar vanaf de ring A10 krijgen een herbestemming. In december 2017 verkozen jury’s daartoe het ontwikkel-plan ‘De Drie Koningen’ van de partners Vink Bouw, Grayfield en TANK. Het team is bezig met uitwerken van ontwerp, contracten opstellen en voorbereiden van vergunningen. In de toekomst huisvesten de silo’s o.a. een filmtheater, theater, grandcafé restaurant, drie openbare dakterrassen, kantoren en een kleinschalig hotel. De drie markante blikvangers, Caspar, Melchior en Balthasar zijn 23 meter hoog en krijgen elk een houten opbouw van 15 meter. De ‘betonlook’ blijft behouden want eerst komt bovenop elke silo een publiek tussendek en daarop komt de houten opbouw.

Groen

Als ik een espresso ga drinken op terras Haddock, zie ik dat er langs de BuitenIJ-dijk een buurtmoestuin is gekomen, waar bewoners groenten verbouwen. Er zijn tuintjes in volle grond en in bakken, een pluktuin met kruiden en eetbare bloemen, schuurtje, waterpomp en wormenhotel. Mensen zijn gezonder in een buiten-omgeving met planten en daglicht. De Zeeburgertuin is een plaats van ontmoeting, een groene oase vol biodiversiteit want iedereen heeft behoefte aan wind en water

O! ’t ruisen van het ranke riet!
hoe dikwijls zat ik niet
nabij den stillen waterboord,
alleen en van geen mens gestoord

Guido Gezelle