Vrijdagavond 20 januari rond 21.00 uur gaat de Piet Heintunnel weer open voor het verkeer. Dat meldde wethouder Melanie van der Horst in een brief aan de gemeenteraad. Sinds juni 2021 was de 25 jaar oude tunnel afgesloten voor groot onderhoud. Volgens planning zou de tunnel eind september weer beschikbaar zijn. De opening is echter meerdere keren uitgesteld.

Uit andere tunnelprojecten in Nederland blijkt dat gedurende de eerste paar maanden na openstelling van een tunnel er een hogere kans is op storing in de tunnel. Volgens de wethouder zijn. Ondanks het intensieve testprogramma, ‘kinderziektes’ niet uit te sluiten. De verkeersleiding is zich hiervan bewust.

In de brief aan de raad spreekt wethouder Melanie van der Horst haar waardering voor het geduld en medewerking van bewoners, automobilisten en alle andere reizigers. Het kiezen voor een slim reisalternatief als de fiets, een deelscooter of het openbaar vervoer heeft geholpen de verkeershinder te beperken. Zij beveelt deze reisalternatieven aan. Ook na openstelling van de Piet Heintunnel kunnen ze een duurzaam, snel of gezond alternatief zijn voor de auto.

Het groot onderhoud was een uitgebreide klus. Alle technische installaties zijn vervangen, hittebestendige bekleding is aangebracht, de vluchtdeuren en pompkelders zijn vernieuwd en het asfalt is vervangen. Ook heeft de Piet Heintunnel als eerste van de Amsterdamse wegtunnels een nieuwe bediening, bewaking en besturing gekregen, die uitvoerig is getest en waarvoor de verkeersleiders zijn opgeleid. Onder andere hebben de maatregelen voor corona geleid voor vertraging in het werk.

Nu gaan de bouwhekken weer weg, worden de witte strepen op de kruispunten weer in orde gebracht en worden de verkeersborden en wegwijzers aangepast, zodat de tunnel weer open kan.