Home Overzicht Na 40 jaar je eigen huis uit omdat de grond van een...

Na 40 jaar je eigen huis uit omdat de grond van een ander is

0

Heleen Rasterhoff woont al veertig jaar in haar eigen koopwoning op het Linnaeushof en moet dat pand wellicht verlaten omdat de grond particuliere erfpacht rust. De eigenaar van de grond, de parochie van de Heilige Martelaren van Gorkum, wil nu in het pand gebruiken om er missiezusters te vestigen.

Het probleem speelt al langer. De advocaat van de kerk liet vorig jaar in de rechtszaal weten dat de erfpacht vertienvoudigd zou worden tot achtduizend euro per jaar. Daar ging Heleen Rasterhoff niet meteen mee akkoord. Later wel. Maart oen werd het jaarlijkse bedrag voor erfpacht door de kerk verdubbeld tot zestienduizend euro. Dit bedrag zou nodig zijn om elders woonruimte voor de missiezusters mogelijk te maken.

Een deel van de woningen in Amsterdam staat op grond van de gemeente en die vraagt daarvoor erfpacht. Maar er zijn ook kerken, goededoelenorganisaties en vastgoedexploitanten die eigenaar van de grond zijn. Bezitters van een huis op die grond zijn afhankelijk van de eigenaren van de grond waarop het huis staat.

Heleen Rasterhoff stapte opnieuw naar de rechter om de huisuitzetting te voorkomen.