Home Indische Buurt Elthetokerk: een kerk die bijna altijd open is

Elthetokerk: een kerk die bijna altijd open is

0

Als je de Elthetokerk binnenloopt om aan te schuiven bij de maandelijkse buurtlunch van de kerk dan is het eerste wat opvalt dat het gebouw helemaal geen kerk is maar een grote zaal. Als je omhoog kijkt, zie je geen gewelf maar een houten plafond. Glas-in-loodramen zijn er wel, maar die zitten niet ergens bovenin, maar ook op de begane grond, net als het orgel.

Johanna Kroon

Als je op internet gaat zoeken kom je zwart-wit foto’s tegen van het eerdere Eltheto-kerkgebouw aan de Kramatweg, met daaronder het bijschrift ‘de mooiste gesloopte kerk.’ De huidige kerkzaal is het oude wijkgebouw van die gesloopte kerk en ligt aan de Javastraat 118. Er worden vieringen gehouden, maar de kerk is ook open voor buurtactiviteiten. Met de lunch van vandaag is het open voor iedereen die zin heeft in soep met brood en ontmoetingen met buurtgenoten.

Martijn van Laar is de dominee van de Elthetokerk. Zijn missie is om mensen uit verschillende bubbels met elkaar te verbinden. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik krijg er energie van als ik zie dat verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal, zich samen ergens thuis voelen en dat er verbinding ontstaat. En daarbij is de groep die meestal niet zo gezien wordt een groep waar de kerk juist wél oog voor heeft.’

Vanuit dit gebouw onderneemt de Elthetokerk van alles. Ontmoetingen en verbinding zijn belangrijk, maar de kerk heeft ook een maatschappelijke opdracht: er zijn voor wie het moeilijk heeft, armoede verminderen, mensen uit hun isolement halen.

In de Elthetokerk is er dan ook bijna elke dag wel iets te doen. Er zijn koffieochtenden, buurtmaaltijden, een spelletjesmiddag, regelmatig is er een rommelmarkt, er zijn geloofsgesprekken, een tekenclub en een hobbyclub. En elke avond is er een kort avondgebed. Boven de kerk zit een woongroep die met de kerk verbonden is en ook activiteiten organiseert. Zij verzorgen de rommelmarkt, het avondgebed, en de beroemde Kerst in de Elthetokerk.

Oost-online wil graag weten wat een interessante activiteit is voor buurtbewoners die geen kerkganger zijn, maar die wel geïnteresseerd zijn in ontmoetingen of een goed gesprek. Martijn van Laar noemt de Wijze Woensdag. Een aantal woensdagavonden wordt er met iedereen die daar zin in heeft een stukje uit de Bijbel gelezen en dan volgt er een gesprek met vragen als: wat is dit voor verhaal? Wat vind je er mooi aan? Wat vind je er irritant aan? Het is geen cursus, je kunt instappen en uitstappen wanneer je wilt, op een gemiddelde avond komen er rond de tien mensen.

Een andere interessante activiteit is > de luistergroep. Je kunt daar iets vertellen, je kunt er een probleem in de groep gooien, en alleen maar luisteren is ook goed. Het soort verhalen dat verteld wordt gaat over grote dingen of kleine dingen waar mensen mee zitten. Er wordt gepraat op een manier die bijna altijd als resultaat heeft dat de mensen die hun zorgen delen ervan opknappen, maar de mensen die luisteren of vragen stellen hebben er ook veel aan.

Overigens, zo’n avond begint nooit met zo’n voorstelrondje à la ‘ik werk in de IT’ of ‘Ik zit in de ziektewet.’ Dat zit het goede gesprek alleen maar in de weg. Het is ook niet zo dat je alleen welkom bent als je een groot probleem hebt, het kan ook iets heel alledaags zijn. Dominee Martijn van Laar herinnert zich iemand die zich tijdens het hardlopen altijd afvroeg wat hij moest doen als hij een tegenligger geen aanstalten zag maken om opzij te gaan. Moest hij dan zelf maar opzij springen of juist niet? Van Laar: ‘Er ontstond een heel interessant gesprek over ruimte innemen, zwichten voor druk enzovoort. Dat schijnbaar kleine voorval bracht het gesprek dus naar een heel wezenlijk onderwerp.’

Wat de Elthetokerk vooral wil zijn is een plek waar iedereen met zijn of haar verhaal welkom is. Dominee Van Laar: ‘Wat ik van bezoekers terughoor, is dat ze heel verfrissend vinden dat er niet geoordeeld wordt en dat het er hier niet toe doet of je wel of niet een geweldige baan hebt. Wij zijn hier om het leven te vieren en het met elkaar te delen.’