Vanaf vandaag kun je de tentoonstelling Ode aan het insect in het Vlinderpaviljoen van Artis bezoeken. Fotograaf Ronald van Weeren van Artis portretteerde de afgelopen twee jaar honderden insecten en andere geleedpotigen. Door zo’n honderd sterk ingezoomde foto’s samen te voegen, worden de minuscule dieren uitvergroot tot enorm formaat.

Foto’s Ronald van Weeren

Zo verandert een ogenschijnlijk eenvoudige eendagsvlieg (Cloeon dipterum) in een ingenieus wezen met grote ogen en een hard pantser. Hoewel ze van dichtbij exotisch lijken, leven veruit de meeste afgebeelde insecten gewoon in Nederland. Ode aan het insect is tot het einde van het jaar te zien.

Focus stacking
Op de foto’s in de tentoonstelling gaat geen detail verloren. Ieder haartje, bultje en ribbeltje staat er haarscherp op. Ronald gebruikte hiervoor een techniek uit de macrofotografie: focus stacking. Door een camera met macrolens op een vast punt te bevestigen en het onderwerp telkens een paar honderdsten van een millimeter te verschuiven, ontstaat een reeks foto’s die nét op een iets ander punt zijn scherp gesteld. Door deze beelden vervolgens over elkaar heen te leggen, ontstaat een foto waarin alles scherp is. Eén foto in de tentoonstelling bestaat al gauw uit zo’n honderd afzonderlijke opnamen. Hoe kleiner het onderwerp, hoe meer foto’s.

Hoornaarroofvlieg.

Nijver volkje
De tentoonstelling opent op een belangrijk moment. Naar verwachting neemt het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd af met nog eens 40 procent. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de toekomst van de natuur. Insecten zijn immers voedsel voor andere dieren en verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de bestuiving van zaadplanten waaronder ons voedsel. Wie geïnspireerd wordt door de diverse, kleurrijke medebewoners van onze leefwereld, kan ook zelf iets doen om ze een handje te helpen. Zo kun je overschakelen op natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook helpt een variatie aan bloeiende planten in de tuin of op het balkon gedurende het jaar het nijvere volkje aan de voet van de voedselpiramide.

De foto’s van Ronald van Weeren
Ronald van Weeren (1950) is al bijna twintig jaar de vaste fotograaf van Artis. Als geen ander kent hij de dieren, bomen, planten en monumenten in het park. Zijn foto’s zijn in ieder tijdschrift van Artis te zien, onder meer in zijn vaste rubriek Artis in beeld. Maar ook de de rubriek Nieuws uit Artis op oost-online kom je heel vaal zijn foto’s tegen. Ronalds fascinatie voor insecten bestaat al zijn hele leven en begon tijdens de vele kampeervakanties in zijn jeugd. Sinds 1991 schreef hij zo’n vijfentwintig artikelen over insecten en andere geleedpotigen. In een zelfgebouwde opstelling, thuis in de studeerkamer, vereeuwigde hij de afgelopen twee jaar honderden geleedpotigen voor de tentoonstelling Ode aan het insect.

Groene zandloopkever.