De kleine zaal van het Tropentheater werd, gaat weer open. Onder de naam KIT Theater gaat de Orange Theatre Company er als vaste bespeler professionele voorstellingen maken in het Engels. In april heeft Oost dan twee theaters waar vooral Engelstalige voorstellingen te zien zijn.

Het KIT Theater in de Linnaeusstraat maakt onderdeel uit van KIT Live waar ook Kids van Oost hun studio’s hebben. Ook is er een podcaststudio en een lunchcafé. Dat laatste is ook toegankelijk is voor bezoekers van het Tropenmuseum. Het vervangt Grand Café de Tropen dat nu een evenementenlocatie is.

De Orange Theatre Company (OTC), is bij de oprichting als een ambitieuze non-profitorganisatie, die de smeltkroes van nationaliteiten in Amsterdam viert die we hebben verzameld om theater te creëren, te inspireren en te onderwijzen. Het gezelschap bestaat uit meer dan veertig creatievelingen, met vijftien verschillende nationaliteiten, die onderhoudend en tot nadenken stemmend theater op het podium brengen. Behalve theater voor volwassenen, runt OTC ook een jeugdtheaterschool.

Een tijdlang is er weinig gebeurd in de kleine zaal van het Tropentheater. Dat is duidelijk te zien. Veel achterstalling onderhoud, maar met alle mogelijkheden van een theater met 180 stoelen. In zowel de kleine als de grote zaal die zich elders in het grote gebouw van het KIT bevindt, waren er met grote regelmaat concerten, dansvoorstellingen, (jeugd)theater en films uit alle niet-westerse landen en de randen van Europa. Het was onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Als gevolg van het beëindigen van de subsidie was het Tropentheater genoodzaakt zijn deuren te sluiten per 1 januari 2013.