Home Overzicht Woontoren Justus in de Sluisbuurt bereikt hoogste punt en dat is 100...

Woontoren Justus in de Sluisbuurt bereikt hoogste punt en dat is 100 meter

0
De Architekten Cie.

De eerste bewoners en ondernemers komen volgend jaar naar de nieuwe Sluisbuurt op het Zeeburgereiland. Het eerste gebouw op het eiland, de woontoren Justus, heeft z’n hoogste punt bereikt. In dit gebouw van 100 meter hoog komen 289 nieuwe energiezuinige middenhuur woningen. De oplevering wordt medio volgend jaar verwacht.

In de woontoren, die is vernoemd naar de ontwerper van de naastgelegen Oranjesluizen: Justus Dirks, komen twee- en driekamer-appartementen, in grootte variërend tussen de 45 en 78 vierkante meter. Deze zijn verdeeld over de 33 verdiepingen tellende woontoren (224 appartementen) en de naastgelegen laagbouw (65 appartementen). Op de begane grond van de woontoren is ongeveer 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s, passend bij de autoluwe invulling van de Sluisbuurt.

Het door De Architekten Cie. ontworpen gebouw krijgt een ‘groene’ uitstraling. Veertig procent van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder de daken, wordt voorzien van hoogwaardig groen, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. De daken van het gebouw en de parkeergarage krijgen een retentiedak, waarmee regenwater kan worden opgevangen. Sluisbuurt krijgt een ondergronds afval-transport-systeem. Justus is het eerste gebouw dat hierop wordt aangesloten.

De ontwikkeling van deze nieuwe wijk gaat in fasen en moet binnen 10 tot 15 jaar klaar zijn. In de loop van volgend jaar komt er naar de Sluisbuurt. Kindcentrum Sluisbuurt van ASKO is volop in ontwikkeling. Het wordt een plek waar opvang en onderwijs onder één dak wordt samengebracht. Tijdelijk maakt de school door gebruik van enkele lokalen van DKC De Kleine Kapitein aan de Cruquiusweg 88.

Hogeschool Inholland brengt vanaf het nieuwe collegejaar de meeste van de 31 opleidingen onder een dak samen. Op deze campus is plaats voor zo’n zevenduizend studenten. In de zomer van 2024 komen de studenten naar het nieuwe gebouw.
De opleidingen die nu gevestigd zijn op de verschillende Inhollandlocaties in Amsterdam en Diemen verhuizen allemaal naar de Sluisbuurt. Alleen Mondzorgkunde en Verloskunde verhuizen niet mee, maar blijven op de huidige locaties.