Het experiment met de verkoop van legaal gekweekte cannabis in coffeeshops wordt niet uitgebreid naar de tien coffeeshops Amsterdam-Oost. De wetswijziging die dat mogelijk moest maken, is in de Tweede Kamer weggestemd. Een voorstel van de PVV om de hele proef uit te stellen totdat er een nieuw kabinet is, haalde het niet.

Tijdens het experiment verkopen coffeeshops in tien geselecteerde gemeenten op kwaliteit gecontroleerde cannabis. Deze cannabis wordt geproduceerd door geselecteerde telers. Stadsdeel Oost voldoet met meer dan 100.000 inwoners en tien coffeeshops aan de voorwaarden van deelname door een grote stad. Het demissionaire kabinet wilde graag daarom nog het stadsdeel Oost als elfde ‘gemeente’, maar de wetswijziging die dat moest mogelijk maken, is nu dus weggestemd.

Ook het college van B en W wilde dat Amsterdam betrokken wordt bij het experiment. De uitkomsten van het experiment kunnen volgens het college op termijn leiden tot aanpassing van het gedoogbeleid, wat een grote impact zal hebben op de Amsterdamse coffeeshops en cannabismarkt.

Na jaren van discussie en voorbereiding ging de proef met legaal geteelde wiet eind vorig jaar van start. De verkoop is nu toegestaan in negentien coffeeshops in Breda en Tilburg. Zij mogen maximaal 500 gram legale wiet in voorraad hebben. Tien telers hebben een vergunning gekregen om legale cannabis te telen.