Home Overzicht Tom Robinson ‘Listen To The Radio’ na 20 jaar weer in Nederland

Tom Robinson ‘Listen To The Radio’ na 20 jaar weer in Nederland

0

In 1984 stond ‘Listen To The Radio’ wekenlang in de Top 40. Toen kende iedereen in Nederland de Engelsman Tom Robinson. Hierna raakte hij wat in de vergetelheid. Mede omdat hij weinig platen uitbracht en een carrière bij de BBC-radio opbouwde. Nu is hij na een afwezigheid van zo’n twintig jaar weer terug op Nederlandse bodem. Oscar Smit, muziekmedewerker van oost-online, belde hem op en vroeg naar zijn plannen.

Oscar Smit

Tom Robinson had in Nederland twee Top-40 hits: ‘2-4-6-8 Motorway’ (1977) en ‘Listen To The Radio’ (1984). In 1978 trad hij voor het eerst, én voor het laatst op in Paradiso. Dat was in zijn punktijd waarin hij ook ‘Glad To Be Gay’ zong. Hierna speelde hij nauwelijks meer in de hoofdstad. In ons land is hij niet zo populair zeker vergeleken met België waar hij bijna ieder jaar teruggevraagd wordt. Robinson denkt dat de show in Q-Factory op zondag 10 maart zijn eerste Nederlandse concert is in ongeveer twintig jaar.

Behalve als muzikant is Robinson in Engeland vooral bekend van de radio. In 2002 begon hij bij de BBC te werken waar hij sindsdien wekelijks te horen is. Zijn leven als muzikant stond sindsdien op een lager pitje omdat hij vaak live in de radiostudio zat. In 2015 maakte hij zijn laatste album, ‘Only The Now’. Toen kreeg hij weer zin live op te treden. ‘Maar zonder begeleiders, als een onemanshow. Ik en mijn apparatuur in een auto. Je kunt op die manier spelen in zalen van 100 tot 150 man en er toch geld aan over houden. Bovendien zijn dit soort zalen ook intiem en gezellig’, aldus Robinson.

In Amsterdam begint hij aan een tour van twaalf optredens door Nederland en België. ‘Ik heb hiervoor een show uitgewerkt die heel persoonlijk is: ik vertel verhalen. Mijn bekende songs worden afgewisseld met mijn meer obscure liedjes en daarover geef ik achtergrondinformatie. Making people laugh, making people cry, dat ga ik doen.’ Robinson belooft ook op het podium een beetje Nederlands te gaan spreken ‘Maar omdat ik zo vaak in België speel zal dat met een Vlaams accent zijn.’

Sinds kort heeft Robinson weer meer tijd om op te treden. Door een reorganisatie bij BBC Radio 6 is zijn zaterdagavond programma gesneuveld. Dit deed hij altijd live. Nu heeft hij nog twee programma’s over, onder andere ‘BBC Introducing Mixtape’ waarin hij een uur lang nieuwe muziek presenteert. Dat is te horen iedere zondagnacht op BBC6 of op de website van BBC6 terug te luisteren.

Check www.bbc.co.uk/programmes | www.q-factory-amsterdam.nl/programma