Home Kunst Expositie van werk van Olaf van der Beek in Loods 6

Expositie van werk van Olaf van der Beek in Loods 6

0

Begin dit jaar overleed kunstenaar en jazzliefhebber Olaf van der Beek (1941-2021). Zijn atelier was gevestigd op het KNSM-eiland. Hier vindt op zaterdag 28 en zondag 29 augustus de tentoonstelling ‘In Memory’ plaats. Tussen zijn kunst, die te koop staat, is er gelegenheid om afscheid te nemen van een bijzonder mens.

Oscar Smit

Ik leerde Olaf van der Beek kennen in Record Palace, de platenzaak van Jan van Dorsten schuin tegenover Paradiso. Olaf was hier iedere zaterdag te vinden op zoek naar jazzplaten en om te socializen. Hij was een enorme jazzliefhebber die sinds zijn dertiende jazzplaten kocht. Voor hem was jazz een kunstvorm. Hij bouwde in de tijd een verzameling van enkele duizenden albums op. Hij begon met oude stijl, maar interesseerde zich ook voor be-bop en eigentijdse jazz. Ieder jaar bezocht hij het jaarlijkse Nort Sea Jazz festival, totdat het verplaatst werd naar Rotterdam.

Zelfportret, papiercollage 2018.

In Record Palace had ik een gesprek met hem over de Franse zanger Claude Nougaro. Ik was onder de indruk van zijn jazzy chansons, maar kon moeilijk platen van hem vinden.’Oh’, zei Olaf ‘ik heb nog een mooie plaat van hem, die mag je wel hebben.’ Zo kreeg ik van hem een fraaie originele Nougaro 10 inch plaat, met onder andere het door mij zo geliefde ‘Le Jazz Et La Java’. Ik kwam hem nog een paar maal tegen in Record Palace, totdat Jan van Dorsten me zijn overlijdenskaart liet zien. Pas op dat moment leerde ik dat hij een kunstschilder was.

Olaf kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij werd onder andere geïnspireerd door De Stijl en schilders als Bacon en Hopper. Hij ontwikkelde in de loop van de tijd zijn eigen stijl die constructivistisch aandoet. Hij bleef hier trouw aan. ‘Hij schilderde altijd realistisch en nooit abstract’, aldus Rob Schotsman, een vriend met wie hij de laatste twaalf jaar zijn atelier deelde op KNSM-laan 195. Voordat hij in Oost terecht kwam had hij een aantal ateliers in Amstelveen. De plaats waar hij in die tijd regelmatig tentoonstelde, zoals in het Cobra Museum.

Monk, houtsnede 1989, 12 x 18 cm.

Maar ook het Stedelijk heeft werk van hem aangekocht en in Fodor had hij ooit een solo-expositie. Hij had bescheiden succes met zijn houtsneden van jazzmuzikanten zoals John Coltrane, Sonny Rollins of Thelonious Monk, wiens profielen hij treffend afbeeldde. Hij maakte hiernaast veel collages, deze zijn heel verfijnd. Hij zocht het papier wat hij hiervoor wilde gebruiken met grote zorg uit. Of zoals Rob Schotsman het onder woorden brengt: ‘Hij schilderde met stukjes papier.’ Zo kwam het zelfportret ui 2016 tot stand.

Voor zijn kunstwerken kreeg Olaf van der Beek van collega’s en vrienden veel waardering. Zijn grote doorbraak is echter nooit gekomen. Omdat hij van kunst alleen niet kon leven was hij meer dan dertig jaar creatief begeleider in Strafgevangenis Scheveningen. Samen met zijn collega’s noemden ze zich ‘Frisse Lucht’, omdat ze op die manier de gedetineerden van frisse lucht hebben voorzien.

Een jaar of vier geleden werd kanker bij hem geconstateerd, waar hij een tijd goed mee verder heeft kunnen leven. Op 23 februari 2021 is hij in alle rust overleden. Volgens zijn vrouw, Marian Vlasman, was hij tevreden over het leven dat hij gehad heeft. Er stonden alleen nog vier nieuwe platen waar hij niet naar heeft kunnen luisteren.

Bij zijn begrafenis mochten vanwege de corona beperkingen maar weinig mensen zijn. De tentoonstelling in Loods 6 kan beschouwd worden als een afscheid nemen van de kunstenaar, jazzliefhebber en mens Olaf van der Beek. In zijn ruime oude atelier staan al zijn werken opgesteld, die ook te koop zijn. Iedereen is welkom, maar met inachtneming van corona maatregelen als 1,5 meter.

Expositie In memory in Loods 6 Bagagehal Oost 28 en  29 augustus van 11.00 tot 17.30. Ingang Surinamekade 30.

Check www.olafvanderbeek.nl

Dik K., olieverf 2015, 70 x 80 cm.