Home Nieuws uit Artis Extra geld voor renovatie Aquarium van Artis

Extra geld voor renovatie Aquarium van Artis

0
Foto Christiaan de Bruijne

Het aquarium van Artis is al sinds 1 februari 2021 gesloten. Het gebouw is door het zoute water in de bassins aangetast waardoor restauratie dringend nodig is. Voor de restauratie ontbreekt nog zo’n 24 miljoen euro. Staatssecretaris Gunnay Uslu stelt nu geld beschikbaar voor dringende restauraties aan rijksmonumenten zoals het Artis Aquarium. Om welk bedrag het gaat, is nog niet duidelijk.

De kosten voor Artis grootste restauratieopdracht ooit zijn geraamd op 47 miljoen euro. Dat is een immens bedrag voor de stichting die volledig afhankelijk is van kaartverkoop, donaties en subsidies. De dierentuin kon de restauratie beginnen dankzij steun van de gemeente Amsterdam, fondsen en particuliere schenkers.

Twee jaar geleden sloot het Aquarium van Artis voor een grondige restauratie. Het gesteente van het rijksmonument uit 1882 was ernstig aangetast door zout water uit lekkende bassins. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden voltooid. Komende jaren worden de bouw- en herstelwerkzaamheden gerealiseerd. Artis hoopt het aquarium in 2025 te heropenen.