Home Lezen en schrijven Fantasie en vertellust in ‘De taal van staal’

Fantasie en vertellust in ‘De taal van staal’

0

Toen Floris klein was, vertelde zijn vader verhalen voor het slapen gaan. Vader Willem raakte tijdens zijn studie gefascineerd door Merlijn, de tovenaar, dus de verhalen die hij vertelde gingen over een magische wereld met tovenaars en ridders. Floris hield er een fascinatie voor zwaarden aan over. Fast forward: De taal van staal, het boek van vader en zoon Van Oostvoorn ligt in de winkel.

Lezen en schrijven | Martien van oorsouw | Foto Sandra Hartgerink

In Oost wonen veel auteurs van naam en minder bekende schrijvers. Maar ook starters dienen zich aan. Het eerste boek van vader Willem en zoon Floris van Oostvoorn.

De verhalen bleven door Floris’ hoofd spelen. Omdat hij dyslexie heeft, ging lezen en schrijven hem moeilijk af. Fantaseren niet, hij begon op jonge leeftijd verhalen over tovenaars en elfen te vertellen. De fantasie van Floris en de vertellust van Willem bleken een gouden combinatie. ‘We hadden wel ideeën om er samen iets mee te gaan doen,’ steekt Floris van wal, ‘maar het had geen prioriteit. Twee jaar geleden hebben we er een project van gemaakt. We begonnen op een middag te werken aan een tijdlijn. Aan het eind van de middag hadden we vijf boeken op flip-overs en een tijdlijn.’

Het boek is het resultaat van een Watergraafsmeerse samenwerking. Willem woont sinds 1989 in de Watergraafsmeer, Floris is er geboren. De ontwerper van de cover is Annemiek Klijn, ook woonachtig in de Watergraafsmeer. Sandra Hartgerink, die de auteursfoto heeft gemaakt, woont er ook.

Willem doet het meeste schrijfwerk. Als hij klaar is met een passage, leest hij ‘m voor en geeft Floris zijn commentaar. Willem past de tekst aan en schrijft verder. Begin mei was het eerste deel klaar.

Daarna begon de zoektocht naar een uitgever. Uiteindelijk hebben de mannen voor Boekscout gekozen. ‘Het voordeel van Boekscout is dat ze ook een beetje aan publiciteit doen. Andere, klassieke, uitgeverijen vroegen veel meer van ons’, zegt Willem, ‘Zo moesten we bij de een fors aantal exemplaren afnemen, maar wij zijn schrijvers, geen boekverkopers.’

Inmiddels ligt het boek bij een aantal boekverkopers. ‘Het nadeel is wel dat het boek niet via het Centraal Boekhuis verkocht kan worden. Winkeliers hebben er meer werk aan. We hebben in korte tijd veel geleerd. We krijgen natuurlijk niet zomaar publiciteit. Een boekverkoper vroeg waarom zij ons boek een plaats moest geven in haar winkel in plaats van een ander boek. Daar hadden we niet direct een antwoord op. Maar we gaan nog een keer terug om haar te overtuigen’, lacht Willem.

De mannen zijn ambitieus: voor 1 januari 2021 willen ze dat duizend mensen het verhaal kennen. Ze waren al geboekt om boekpresentaties te geven, maar door de coronacrisis konden die niet doorgaan. De eigenlijke missie van de auteurs is om het boek voorgelezen te krijgen. Ze willen dat hun verhaal door zo veel mogelijk mensen wordt voorgelezen aan zoveel mogelijk mensen. Andere kinderen, al of niet met dyslexie, moeten de kans krijgen om van verhalen te gaan houden en ze zelf te gaan vertellen of lezen. Dat is een ambitie die goed in deze tijd past, zeker gezien de berichten over de gebrekkige leesvaardigheid van de Nederlandse jeugd.

Willem van Oostvoorn leest voor.

‘Ik heb vroeger veel voorgelezen en zelfverzonnen verhalen verteld. Dat stimuleert de fantasie’, aldus Willem. Lezers kunnen posten wanneer ze het boek ontvangen, als ze het boek voorlezen. Op de website wordt de score bijgehouden. Op 1 november was het boek 31 keer voorgelezen. De commentaren op social media zijn positief.

Niet alleen qua verkoop is de ambitie van de mannen is groot: ze zoeken andere manieren om het boek onder de aandacht te brengen. ‘We bieden lezingen aan in boekhandels. In het eerste deel van de serie komt een krijgersdans voor, die bieden we op basisscholen aan. We hebben een basisschool die ons heeft uitgenodigd.’ Op facebook staat een kort verslag. Er zijn ideeën voor een podcast.

De Zwaardmeesters is een serie over de belevenissen van een beroemd zwaard. Het verhaalt hoe het zwaard gemaakt wordt en wie de eerste gebruikers ervan zijn. Trahearn leert het vak van zijn vader, ontdekt nieuwe technieken en maakt vrienden en vijanden. Hij heeft de ambitie een zwaard te maken dat er nog nooit geweest is.

Het genre is historische fantasy, het boek is bedoeld voor lezers van acht tot tachtig. Om het boek te schrijven hebben ze veel gelezen. Het landschap in het boek is aan hun fantasie ontsproten. ‘We hebben wel veldonderzoek gedaan in het westen en noorden van Engeland. Daar worden nog steeds veel lokale verhalen over sjamanen en zwaarden verteld. We hebben veel inspiratie opgedaan waar we onze fantasie mee konden voeden,’ zegt Willem.

De publicatie van deel twee staat gepland voor mei 2021.

Check boekscout