Home Dwars nieuws Fantasierijke non-fictie

Fantasierijke non-fictie

0

Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer Sander Hartog, auteur van kinderboeken en voormalig docent van de Hogeschool van Amsterdam.

Jim Jansen | Foto Eddy Ellert

‘Dan heb je een leukere avond gehad dan ik,’ zegt Sander Hartog in onvervalst Amsterdams als hij vraagt wat ik de avond ervoor gedaan heb? Zelf stond ik op een podium in België vergezeld van muzikant Spinvis terwijl Hartog zich naar eigen zeggen zat op te vreten voor de tv waar Ajax het opnam tegen het Noorse Bodø/Glimt. ‘Ik volg Ajax al meer dan zestig jaar, maar zelden heb ik zoiets gezien,’ zegt hij met een quasi verontwaardigd gezicht. ‘De passie ontbrak, technisch was het zwaar onder de maat en slechts een term was bij deze wedstrijd op zijn plaats: hotseknotsbegoniavoetbal.

We hebben met Hartog afgesproken in het proeflokaal van Poesiat en Kater in het voormalige dierenasiel aan het eind van Oostpoort. ‘Nee, ik hoef geen bier,’ zegt hij terwijl hij roert in zijn kopje muntthee. ‘Eigenlijk heb ik niet heel veel met drinken. Ik kom uit een oud PvdA-nest en we hadden meer met roken en auto’s dan met alcohol. Maar ik vind dit wel een mooie tent,’ zegt hij wijzend op het bord waarop de verschillende IPA’s en andere bieren worden aangeprezen. ‘Ik was een maand met pensioen bij de hogeschool toen ik met de Dam tot Damfietsclassic meedeed. Het was slecht weer en net voor Zunderdorp belandde mijn voorwiel in een veerooster, met een complexe bekkenbreuk tot gevolg. Toen heb ik Sanders’ uitlaatservice bedacht, waarbij ik gedurende een flink aantal weken door vrienden en bekenden in mijn rolstoel ben rondgereden. Als dank heb ik hier in het proeflokaal onlangs voor iedereen een borrel gegeven.’

Samen met zijn broer Aby is hij auteur van een aantal kinderboeken die door de uitgever als ‘fantasierijke non-fictie’ wordt omgeschreven. ‘Dit is ons nieuwe boek’, zegt hij, terwijl hij een geprinte pdf richting fotograaf Eddy schuift. Het boek heeft de even korte als treffende titel Hoe en beantwoordt vragen als hoe kauwgum gemaakt wordt of hoe je op de Maan komt? ‘Net zoals bij onze eerdere titels is dit ook een boek doorspekt met humor voorzien van een Hartog twist.’ Bent u nu ook nieuwsgierig geworden hoe je nu daadwerkelijk naar de Maan komt? Het boek is vanaf zeven mei verkrijgbaar bij de Linnaeus Boekhandel.