Home Overzicht Feng Shui en kunst: de symboliek van afbeeldingen

Feng Shui en kunst: de symboliek van afbeeldingen

0

Voor mijn adviezen kom ik in veel huizen, waar men zich niet bewust is van de betekenis van de reeds opgehangen schilderijen, beelden, kunst. Gericht kunst ophangen door middel van Feng Shui kan uitkomst bieden.

D

Door een donker beeld kan de energie in een ruimte erg zwaar worden. Als het om een abstract beeld gaat, kan het een expressieve uitstraling hebben die je energie geeft en de dieptewerking van de ruimte versterkt.

Heb je dit als onprettig ervaren? Soms betreft het een erg donker schilderij, met maar een enkele persoon afgebeeld. Kijkt de persoon van het beeld eng, boos of alleen al doortastend? Dit kan de oorzaak zijn dat je je continu bekeken voelt.

De energie in de ruimte kantelt en wordt zwaar, daardoor heeft het beeld een enorme impact op de ruimte.

Voor woonruimtes en zorgruimtes prefereer ik vitale harmonieuze energie. Muziek is een goed voorbeeld. Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat een kleine upbeat wonderen doet met je gemoedstoestand. Zware dramatische muziek helpt op den duur niet om prettig in je vel te zitten. Feng Shui stelt voor om je alleen maar te omringen met die dingen die je ‘chi’ of vitale energie geven.

Zo werkt het ook met kunst. Ook al ben je je er niet van bewust, kunst kan grote invloed hebben, niet alleen op je gemoedstoestand zoals hierboven omschreven, maar ook op je relatie.

Wil je zeker zijn van een harmonieuze keuze van je opgehangen afbeeldingen, dan kun je er het beste twee ophangen van personen, van dolfijnen of bergen. Dit komt ook je relatie ten goede! Én is het handig voor de betekenis dat zij niet de rug naar elkaar keren, maar naar elkaar toegekeerd zijn. Dit lijkt voor de hand liggend, maar mijn ervaring wijst uit dat dit niet vanzelfsprekend is.

Soms zit een schilderij al een paar generaties in de familie. Je hebt net het mooie kalmerende bloemrijke schilderij opgehangen. Maar telkens als je langs loopt, voelt het gewoon niet goed. Dan raad ik aan het schilderij een tijdje weg te hangen, om na te gaan of het aan het schilderij ligt. Het schilderij heeft al veel gezien en veel energieën opgeslagen. Mocht je gevoelig zijn voor de energetische lading, gun het een ander familielid.

Ik neem aan dat je je liefst een vrolijke, lichte en harmonieuze omgeving wenst? Je kunt ook een foto ophangen van één van je favoriete plaatsen. Het belangrijkste is dat het een positieve uitstraling heeft en jou een goed gevoel geeft. Kunst om blij van te worden!

Je kunt schilderijen ook naast en boven elkaar hangen. De ‘truc’ erbij is, de afstand tussen de beelden gelijk te houden, bijvoorbeeld 3 cm. Dan heeft iedere afbeelding een minder grote impact op het geheel en kun je veel variëren.

Ook in praktijkruimtes is het handig dat de gekozen kunst een positieve uplifting uitstraling heeft. Ben je er niet zeker van je gekozen afbeeldingen, boek dan een korte Zoom sessie voor uitsluitsel.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.