In het Nationaal Holocaustmuseum was er een bijzondere filmvertoning. Het docudrama ‘Pride & Prosecution: The Pink Triangle’ bracht het aangrijpende verhaal van Josef Kohout tot leven, een homoseksuele man wiens ervaringen in concentratiekamp Sachsenhausen zijn vastgelegd in het boek De mannen met de roze driehoek. Dit werk geldt als een van de eerste en zeldzame getuigenissen over de behandeling van homoseksuelen in nazigevangenschap.
Voorafgaand aan de film gaf historicus, archeoloog en lhbtiq+-activist Judith Schuyf een inleiding. Zij benadrukte dat de discriminatie van homoseksuelen na de val van het Derde Rijk voortduurde in zowel Oostenrijk als Duitsland. Veel slachtoffers bleven na de oorlog stil, en onderzoek naar dit onderwerp is nog steeds schaars.
Schuyf, geboren in 1951 in Den Haag, werkte ruim twintig jaar aan de Universiteit Utrecht en was medeoprichter van de werkgroep Homostudies. Ze publiceert regelmatig over de Tweede Wereldoorlog en homoseksualiteit, waaronder de biografieën Levenslang; Tiemon Hofman, homoseksueel en avonturier en, samen met Klaus Müller, Het begint met Nee zeggen – biografieën rond homoseksualiteit en verzet.
De filmvertoning was onderdeel van de Queer Geschiedenismaand 2025 en de tentoonstelling ‘Sex: Jewish Positions’. De aanwezigen werden geraakt door de indringende weergave van Kohouts ervaringen en de voortdurende strijd tegen discriminatie. Het evenement onderstreepte het belang van het blijven herinneren en bespreken van deze vaak onderbelichte geschiedenis.