Nicole Kaandorp is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023. Ze was winnaar van de voorronde in Theater Vrijburcht op IJburg. Nicole nam het in de finale battle in Tivoli in Utrecht op tegen Eelco Couvreur en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion ontving de Gouden Vink wisseltrofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro.

Na voorrondes in het hele land stonden acht poetry slammers op zaterdagavond 23 september op de 21e editie van het NK Poetry Slam, tijdens het International Literature Festival Utrecht. De dichters moesten niet alleen de jury overtuigen, maar ook het publiek voor zich zien te winnen. Het publiek bracht hun stem uit door zo hard mogelijk te applaudisseren en joelen voor de favoriete poetry slammer. De jury bestond dit jaar uit Eva van Manen, Iduna Paalman en Seckou Ouologuem. De presentatie was in handen van Benzokarim en Sophia Blyden.

Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Ze maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma’s in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen. In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het korte verhaal Linnen, over een stel dat doet alsof ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Relaties en hoe daarover te communiceren keren vaker terug in haar werk, evenals opsommingen en heldere details. Ze won de voorronde van Poetry Slam Vrijburcht

Het NK Poetry Slam beleefde dit jaar haar eenentwintigste editie. In deze verbale bokswedstrijd strijden aanstormende dichters om wie de beste beeldspraak, de mooiste metaforen en de voortreffelijkste voordracht heeft. Het draait zowel om inhoud als om performance. De finale is traditiegetrouw onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht), dat van 23 september tot en met 7 oktober plaatsvindt in Utrecht.