Home Overzicht Fixbrigade maakt kans op Duurzame Dinsdagprijs

Fixbrigade maakt kans op Duurzame Dinsdagprijs

0
De Fixbrigade actief. Foto Björn Martens.

Op 5 september is het Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid. Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten neemt dan de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst. Een koffer vol met duurzame ideeën en initiatieven van koplopers uit het hele land. Op 5 september maken bovendien zeven initiatieven kans op de Duurzame Dinsdagprijs. De FIXbrigade, het project, ontwikkeld in Oost, dat mensen met een laag inkomen helpt om hun huis energiezuinig te maken, is een van de zeven initiatieven.

Duurzame Dinsdag verzamelt al 25 jaar voorbeelden en legt verbindingen tussen maatschappelijk initiatief, politiek en beleid. Onder maatschappelijke initiatieven wordt een breed pallet aan vormen verstaan, waaronder sociaal ondernemers, startups, scale-ups, coöperaties, stichtingen, burgerinitiatieven. Het zijn initiatieven uit de samenleving.

De 155 maatschappelijke initiatieven in de koffer van dit jaar geven een inspirerend beeld van de ‘stand van het land’ op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Er zijn in Nederland tienduizenden ondernemende mensen aan de slag met een eigen initiatief om de samenleving duurzamer en socialer te maken. Dit zijn sociaal ondernemers, burgerinitiatieven, coöperaties en vele andere vormen.

Ze vinden nieuwe grondstoffen, of leren mensen zero waste te leven. Ze ruilen, lenen en delen kleding, speelgoed en auto’s zodat we minder hoeven te produceren en consumeren. Ze verkorten de voedselketen en vinden wereldveranderende technieken uit, zoals airco’s op water en pompaandrijvingen op magneetkracht.

Er is geen vraagstuk waar de samenleving zelf niet al mee bezig is.

Check www.duurzamedinsdag.nl