Home Oostelijk Havengebied Jazz en de Walvis, intiem van muziek genieten in het Oostelijk Havengebied

Jazz en de Walvis, intiem van muziek genieten in het Oostelijk Havengebied

0

Vorig jaar was er een aangepast versie, maar nu mag Jazz en de Walvis helemaal loos gaan in het Oostelijk Havengebied. Dat doen ze tijdens hun achtste editie op zondagmiddag 11 september, op maar liefst tien verschillende locaties. De voorverkoop is al begonnen en er zijn al voorstellingen uitverkocht. oost-online-medewerker Oscar Smit zocht uit hoe het zit met de programmering.

Oscar Smit

Jazz en de Walvis is een intiem gebeuren. Het is een soort huiskamerfestival met locaties die een capaciteit hebben van 25 á zestig bezoekers. Deze bevinden zich op adressen als Panamakade, J.F. van Hengelstraat en op het Levantplein. Ook op twee boten vinden concerten plaats. Op de vraag waarom er geen voorstellingen in de openlucht plaatsvinden, bijvoorbeeld op een plein of langs de kade, antwoord organisator Mijke van Wijk: ‘Dat is veel te ingewikkeld. Dan moeten we toestemming vragen aan de gemeente en vergunningen aanvragen. Op deze manier is het voor ons veel plezieriger werken.’

Ook voor de bezoekers is dit een uiterst fijne manier om met de diverse muzikanten kennis te maken. Iedere artiest is verbonden aan één podium. Hier speelt hij of zij (er staan maar twee vrouwen) vier sets van elk een half uur. Als bezoeker kun je zo tussen 12.30 en 17.00 uur je eigen programma samenstellen, door voor ieder concert van je keuze apart een kaartje te kopen.

Het heet een jazzfestival, maar de term jazz moet je volgens Mijke van Wijk ruim opvatten. Zo is er soul te horen van Ivan Perotti, tablamuziek uit Bangladesh door Niti Rajan Biswas en latin-getinte sounds door de Mexicaans-Amsterdamse Fuensanta Mendez. Saxofonist Dick de Graaf zorgt voor de mainstream jazz.

Ook erg jazz, maar dan met een Surinaamse inval, is de muziek van fluitist Ronald Snijders. Door zijn lange carrière, hij maakte ongeveer zestig albums, is hij een van de jazzhelden van Nederland. Dit jaar won hij de belangrijke Boy Edgar Prijs. Over deze prestigieuze Nederlandse jazzprijs zal Frank Jochemsen van het Nederlands Jazz Archief eenmalig een geanimeerde lezing geven, met aansluitend een optreden van Ronald Snijders.

Wat doet Douwe Bob in deze setting, hij is toch geen jazzartiest? ‘Zijn laatste album ‘Burn To Win Burn To Lose’ zou je een bluesplaat kunnen noemen, aldus Mijke van Wijk. ‘Blues en jazz liggen dicht bij elkaar. Bovendien proberen we ieder jaar een artiest uit de buurt te programmeren. Douwe Bob woont op een boot op het KNSM eiland. Hij speelt vaak in de buurtkroeg Café Oceaan.’

Jazz en de Walvis op 11 september tussen 12.30 tot 17.00 uur. Eenmalige architectuurwandeling om 12.30 uur. Kaartjes 9,50 euro per concert.

Check jazzendewalvis.nl | www.jazzarchief.nl/ | www.douwebobmusic.com