Home Overzicht Forse boetes voor langdurige leegstand dure huurwoningen

Forse boetes voor langdurige leegstand dure huurwoningen

0

‘We zitten in een wooncrisis en het is niet uit te leggen dat woningen onnodig leeg staan omdat bijvoorbeeld de huren te hoog zijn of omdat eigenaren te lang wachten met verbouwingen of renovaties. Met een aanscherping van de leegstandsverordening kunnen we eigenaren dwingen om woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs. Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, dan moet de huurprijs gewoon omlaag.’ Dat is duidelijke taal van wethouder Jakob Wedemeijer. Door de Crisis en Herstelwet kan de gemeente nu optreden om leegstand te bestrijden.

Het college van B en W wil langdurige leegstand van woningen aanpakken door eigenaren te verplichten hun huizen zo snel mogelijk weer te laten bewonen. Den Haag heeft het voor Amsterdam mogelijk gemaakt om binnen de Crisis en Herstelwet dwingend te kunnen optreden om leegstand te bestrijden. Het voorstel om de leegstandsverordening van de gemeente aan te passen ligt van 17 februari tot en met 31 maart in de inspraak.

Met de nieuwe regels kan de gemeente eigenaren verplichten om een huis binnen een bepaalde termijn weer bewoonbaar te maken. Zo kan ze eigenaren verplichten om een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur, zodat woningen die pas over lange tijd worden gerenoveerd of gesloopt in de tussentijd bewoond kunnen worden. Daarnaast wordt het leegstandoverleg, waarin de gemeente met de eigenaar afspraken maakt over het in gebruik nemen van de woning, vervroegd van drie naar twee maanden na de leegstandsmelding. Bij het overtreden van de maatregelen kan nu een boete worden opgelegd. Hiervoor was dat niet mogelijk en kon alleen een boete worden opgelegd voor het niet melden van de leegstand.

Vorig artikelOndervoeding bij ouderen
Volgend artikelST3M-Méérbelangen: ‘We willen graag de stem van de bewoners zijn’