Home Overzicht Foto-expeditie niet binnen, dan maar buiten bekijken

Foto-expeditie niet binnen, dan maar buiten bekijken

0
2001 De brug over het Spoorwegbassin van landschapsarchitect Adriaan Geuze.

De deuren van Borneo Architectuur Centrum (BAC) deuren blijven voorlopig nog gesloten, wanneer ze weer open gaan hangt af van de grillen van het coronavirus. Daarom vertoont het BAC de foto-expositie met werk van Han Singels vanachter de ramen van het  Centrum.

Wandel langs en beleef de veranderingen van het Oostelijk Havengebied via de foto’s die Han Singels er maakte in de periode 1974 -2002. Op vijf beeldschermen worden de foto’s van de vijf deelgebieden getoond: de Rietlanden, het Java-eiland, het KNSM-eiland, Borneo-Sporenburg en de Oostelijke Handelskade.

De serie foto’s bevat bijzondere historische beelden van de laatste havenactiviteiten tot en met de levendige nieuwbouwwijk die het gebied van de voormalige haven nu is geworden. Met gebouwen en activiteiten die niet meer bestaan en laat zien hoe de sfeer van het havengebied onderdeel uitmaakt van de nieuwe wijk. De beelden worden aangevuld met herinneringen van vroegere bewoners en werknemers, opgetekend door Frans Heddema.

‘Het Oostelijk Havengebied gebied is een van de meest gewilde woonwijken van Amsterdam geworden, een stuk stad dat om je heen valt als je lievelingsjas’
Geert Mak in Wonderland in revisie.

Han Singels exposeert in het BAC het resultaat van een fotografisch verslag dat in 1974 begon. Het Oostelijk Havengebied was grotendeels nog in gebruik, maar de tekenen van de komende verplaatsing van de haven waren al zichtbaar; duidelijk was dat hier grote veranderingen zouden plaatsvinden. Han begon te fotograferen zonder een specifiek plan, de samenwerking met RIGO Research en Advies bv leidde uiteindelijk tot het boek: De Eilanden, het Amsterdams Oostelijk Havengebied in stadsgezichten 1974-2002. Hiermee heeft hij een bijzonder beeldverslag gemaakt van de wijk in transitie.

De expositie van Han Singels is deel 2 van de foto-estafette met werk van vier fotografen, die oorspronkelijk zou lopen van februari tot en met mei 2020. De rode draad van de estafette is de betekenis van het OHG in het werk van de fotografen Marcel van der Burg, Han Singels, Thijs Wolzak, en Jeroen Musch.

Het Oostelijk Havengebied kent een roerige geschiedenis, nadat de havenactiviteiten in 1980 zijn beëindigd zijn de eilanden jarenlang door krakers en stadsnomaden bewoond geweest totdat het gebied vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw in stappen is ontwikkeld tot de bijzondere woonwijk die het nu is. Door de jaren heen zijn fotografen gegrepen door de sfeer op de eilanden en hebben deze op hun eigen manier weergegeven en als inspiratie meegenomen in hun verdere werk.

De expositie F/4 1/1019 – BAC achter de puien – Han Singels #2
24/7 te zien, Walk-By expositie, zolang covid het vraagt
Check www.bac-amsterdam.nl