Home Overzicht Fotograaf Han Singels neemt stokje foto-estafette over

Fotograaf Han Singels neemt stokje foto-estafette over

1

De tweede etappe van foto-estafette in het Borneo Architectuur Centrum is gestart. Marcel van der Burg heeft het stokje doorgegeven aan Han Singels. Hij is de tweede in de reeks van vier fotografen die hun werk tonen, dat is gemaakt in het Oostelijk Havengebied en daarbuiten.

Het Oostelijk Havengebied kent een roerige geschiedenis. Nadat de havenactiviteiten in 1980 zijn beëindigd, zijn de eilanden jarenlang door krakers en stadsnomaden bewoond geweest. Vanaf de jaren 90 is het gebied in stappen ontwikkeld tot de bijzondere woonwijk die het nu is. Door de jaren heen zijn fotografen gegrepen door de sfeer op de eilanden en hebben deze op hun eigen manier weergegeven en als inspiratie meegenomen in hun verdere werk.

KNSM, foto Han Singels 1989 De Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij heeft het eiland verlaten. De entree van de Surinamekade, de huidige KNSM-laan, is ingenomen door stadsnomaden.

Han Singels exposeert in het BAC het resultaat van een fotografisch verslag dat in 1974 begon. Het Oostelijk Havengebied was grotendeels nog in gebruik, maar de tekenen van de komende verplaatsing van de haven waren al zichtbaar. Duidelijk was dat hier grote veranderingen zouden plaatsvinden. Han begon te fotograferen zonder een specifiek plan, de samenwerking met adviesbureau Rigo leidde uiteindelijk tot het boek ‘De Eilanden, het Amsterdams Oostelijk Havengebied in stadsgezichten 1974-2002’. Hiermee heeft hij een bijzonder beeldverslag gemaakt van de wijk in transitie.

De tentoonstelling in het Borneo Architectuur Centrum toont steeds 5 grote beelden in lichtkasten van de fotograaf die op dat moment het stokje van de estafette vasthoudt. Tegelijkertijd wordt op 5 kleine en 2 grote beeldschermen het werk van alle deelnemende fotografen met elkaar in verband gebracht.

In de periode februari tot en met mei 2020, toont het BAC werk van vier fotografen, zowel werk gemaakt in het Oostelijk Havengebied, als nieuw werk, De rode draad van de estafette is de betekenis van het OHG in het werk van de fotografen. Tijdens de tentoonstelling zijn vijf events gepland. Op vrijdag 3 april draagt Han Singels het stokje over aan Thijs Wolzak en op 1 mei tenslotte neemt fotograaf Jeroen Musch het stokje over. De finissage vindt plaats op 29 mei.

In het BAC zal hij een serie foto’s tentoonstellen die een goed beeld geven van zijn stijl als fotograaf, waaronder foto’s van Hotel Jakarta op het Java-eiland (SeARCH architecten) en het recent opgeleverde Forum in Groningen (NL Architects).

De tentoonstelling is tot en met 29 mei te bezichtigen in het Borneo Architectuur Centrum, R.J.H. Fortuynplein 4, op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

1 REACTIE