Home Dwars nieuws Framer Framed: alweer vier maanden Oost

Framer Framed: alweer vier maanden Oost

0
On the Nature of Botanical Gardens | Foto Eva Broekema

Afgelopen zomer zijn we als kunstpodium vanuit de IJ-oever in de Tolhuistuin naar de Oranje-Vrijstaatkade hier in Amsterdam-Oost verhuisd. Alles was nieuw en inspirerend: de ruimte met de hoge ramen en de prachtige lichtinval, maar ook de omringende buurten en omgeving.

Josien Pieterse

Het thema van de eerste expositie paste dan ook goed en legde onze verhuizing van Noord naar Oost onder de loep, evenals die van de kunstenaars die vrijwel allemaal in Amsterdam woonden maar verbonden waren met andere plekken. Elsewheres Within Here was een tentoonstelling over hoe we nieuwe dingen verwelkomen, uitsluiten of over het hoofd zien bij het bouwen van een nieuw ‘thuis’. Framer Framed kijkt ernaar uit om hier een nieuw thuis vorm te geven in samenwerking met de bewoners van het stadsdeel.

Kunst en kolonialisme
Inmiddels is een tweede tentoonstelling geopend: On the Nature of Botanical Gardens is samengesteld door Sadiah Boonstra met kunstenaars uit Indonesië. Overal ter wereld zijn botanische tuinen te vinden en doorgaans worden ze geassocieerd met idyllische en exotische natuur. Deze tentoonstelling bekijkt botanische tuinen vanuit een andere invalshoek, en beschouwt ze als een belangrijke plaats waar koloniale macht zich wortelde. De tentoonstelling hoopt echter verder te gaan. Het biedt inzicht in kennis van de natuur die bestond vóór de opmars van het kolonialisme in Indonesië. Dergelijke kennis werd meestal genegeerd, afgedaan als oriëntaals, of verwoest door koloniale botanici die een hiërarchie creëerden van de kennis over de natuur. De Indische Buurt zo nabij de tentoonstellingsruimte en de Hortus op vijf minuten fietsen afstand maken het thema relevant en veel minder ‘ver van mijn bed’ dan je misschien in eerste instantie zou zeggen. De buurt heeft allerlei historische verbindingen met deze geschiedenis en dit zal ook regelmatig onderwerp zijn van onze programmering in de tentoonstellingsruimte.

‘Glokaal’
Framer Framed zal zich verder gaan verdiepen in de buurt en zoeken naar verbindingen tussen de lokale context en de internationale tentoonstellingen, de aanpak van de organisatie is ‘glokaal’. Amsterdam Oost als meest culturele stadsdeel is dus een heel goede plek om gevestigd te zijn. Om die reden werd ook Redouane Amine als coördinator voor community activiteiten aangesteld. Redouane is iemand die zich aangesproken voelt door kunst en cultuur, al veel georganiseerd heeft in de Indische Buurt en zijn nek uitsteekt voor diversiteit en inclusiviteit. Ook werd er de afgelopen maanden met andere cultuurpartners in het stadsdeel hard gewerkt aan een Cultuurhuis in Oost. In het plan wordt het Cultuurhuis als netwerk gezien, niet als een enkele plek. Framer Framed is onderdeel van deze samenwerking met Pleintheater, Nowhere, Q-Factory en De Rode Loper op School. Dit collectief werkt als een redactie in samenwerking met een coördinator. Wij zoeken steeds wisselende programmamakers die een jaar lang een interdisciplinair programma in de buurt vormgeven. In 2020 zullen we proefdraaien, zodat we in 2021 echt van start kunnen.

Educatie
Boven de fraaie tentoonstellingsruimte prijkt een entresol: hier worden de educatie- en publieksprogramma’s verzorgd die voortborduren op de tentoonstellingen. De nieuwe locatie biedt ons veel meer ruimte en mogelijkheden om educatieprogramma’s uit te breiden. Naast rondleidingen, een bijna wekelijks programma met lezingen en workshops door en met kunstenaars kunnen we hier wat meer aandacht schenken aan de allerjongste denkers en makers.

Deze leer-, maak- en ontdekplek heet Studio Oost en wordt samen met onze partner ‘Toeval Gezocht’ vormgegeven. Een plek waar we met kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar volgens de werkwijze uit Reggio Emilia (Noord-Italië) werken. Hier worden ze uitgedaagd om eigen verhalen te creëren en zelf op onderzoek uit te gaan, door materialen te selecteren en eigen creaties te maken, individueel en gezamenlijk. Elke keer pakt dat weer anders uit.

We nodigen iedere buurtbewoner van harte uit om de nieuwe tentoonstelling te komen bekijken, en / of een keer één van onze publieksprogramma’s, performances of lezingen te bezoeken.

On the Nature of Botanical Gardens is te zien t/m 26 april.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 19.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Gratis toegang.