Home Dwars nieuws Framer Framed pakt groots uit

Framer Framed pakt groots uit

0

Bosbranden en droogte, regenbuien en overstromingen – het lijkt zo langzamerhand aan de orde van de dag. Als je er nog niet van overtuigd was, dan moet je nu toch wel enigszins vermóeden dat we met een klimaatcrisis te maken hebben. Framer Framed, platform voor kunst en cultuur met expositieruimte aan de Oranje-Vrijstaatkade 71, stort zich op de ernstige situatie met een ongekend groots en internationaal evenement: de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC), een project waarbij recht, kunst en activisme de pijlers vormen, een unieke combinatie.

Anita Boelsums | Illustratie Paul Kuipers en Jonas Staal

Vier dagen lang worden in het cultureel centrum hoorzittingen gehouden waarin een aantal Nederlandse bedrijven, te weten Unilever, ING, Airbus én de Nederlandse staat worden aangeklaagd voor intergenerationele klimaatmisdaden. De bedrijven zijn in Nederland geregistreerd zodat goed zichtbaar wordt in hoeverre de Nederlandse overheid daadwerkelijk verantwoordelijk is voor klimaatmisdaden in verre landen. Ze worden aangeklaagd door telkens drie ‘echte’ slachtoffers, mensen die aan den lijve de gevolgen ondervinden van wat deze bedrijven doen.

De getuigen komen – voor zover coronamaatregelen dat toelaten, anders zijn ze er virtueel – onder andere uit Kenia, het Amazonegebied en Kameroen of zijn lid van internationale organisaties. Ze worden gehoord door vier internationale rechters die alle verhalen in een breed perspectief zullen beschouwen, hun conclusie trekken en mogelijk advies geven over collectieve actie. En natuurlijk is er publiek bij aanwezig: iedere dag zijn er zo’n 100 mensen welkom. Dat publiek zit niet zomaar op gewone stoeltjes, daar is een speciale opstelling voor ontworpen.

Het CICC project is een samenwerking tussen de Indiase schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal. Ashley Maum is al meer dan een jaar bezig met de organisatie. ‘Kunst kan de verbeeldingskracht van mensen vergroten,’ legt ze uit. ‘Het publiek zit in een arenaachtige setting; bij elke stoel staat of hangt een houten bord of wandkleed met daarop een prachtige afbeelding. Het zijn uitgestorven dieren en planten, maar zij mogen, nee zij móeten ook bij de discussie aanwezig zijn. Het zijn de stille getuigen van hun eigen ondergang.

Onder elk dier of elke plant staat het woord ‘kameraad’, vertaald in zo’n 100 talen. Daarmee wordt aangegeven dat we bondgenoten zijn binnen eenzelfde ecosysteem.’ De feestelijke opening en tevens première van dit vooral in juridisch opzicht grensverleggende en rondreizende tribunaal vindt plaats op 24 september. De dagen zullen rond lunchtijd beginnen en in de avond eindigen. Er zal een publicatie van verschijnen en er wordt online een levend archief opgezet.

Check Framerframed.nl