Home Dwars nieuws My name is Bond… James Bond…

My name is Bond… James Bond…

0
Rogier Schravendeel is oprichter van actiecomité ‘Breng ze veilig thuis’

Het actiecomité ‘Breng ze veilig thuis’ wil helpen om Nederlandse kinderen uit Syrische kampen terug te brengen naar Nederland. Rogier Schravendeel is oprichter van het comité. Op zaterdag 4 september om 14.00 uur is er een demonstratie op de Dam.

Daan van Pagée

De telefoon gaat. Het is Rogier Schravendeel, oprichter van het actiecomité ‘Breng ze veilig thuis’. Hij vraagt me in actie te komen voor zijn comité. Even later sta ik op het Oranje Vrijstaatplein, met een bord ‘Red Nederlandse kinderen in Syrië’. Want alle kleine beetjes helpen. Al voel ik me er niet helemaal senang bij.

Daan van Pagée met bord op het Oranje-Vrijstaatplein.
Onrecht

De kinderen verkeren in Noord-Syrië in erbarmelijke omstandigheden, maar de Nederlandse regering vindt het te riskant ze op te halen. Rogier Schravendeel beschouwt die houding als onrecht. Volgens hem kan en moet er geholpen worden. Nu meteen. Vandaar zijn comité dat op meerdere manieren actie voert en aandacht vraagt voor de schrijnende situatie. Volgens sommigen is het een Mission Impossible. Volgens anderen onwenselijk bovendien. Haal je geen ‘tikkende tijdbommen’ in huis? Tot voor kort namen ook de kerken geen uitgesproken standpunt in. Dat veranderde gelukkig onlangs, door de ruimhartige ondersteuning van de speelgoedinzamelactie die Rogier heeft opgezet. De kerk zet van oudsher de deur wagenwijd open voor behoeftigen en kwetsbaren, dus zou het mooi zijn als ze ook hierin nog wat meer lef en moed toonde.

Samen

Mijn naam is Bond… James Bond. Ziet u het al voor zich? Het zou een prachtige slogan zijn voor een actie en ik zie mezelf weer zitten in de bioscoop. Of thuis op de bank, voor mijn eigen tv-scherm. Welkom in de wereld van onvoorspelbare bewegingen. Want ook Bond zoekt zijn tegenstanders bij voorkeur op, het liefst twee tegelijk, en zonder mijn en uw toegewijde aandacht en aanhoudend enthousiasme had hij zijn onmogelijke opdrachten nooit kunnen volbrengen. Al die tijd leek het alsof we het samen met hem deden.

Want met een bioscoopzaal vol support lukt het Bond telkens weer om zichzelf – en daarmee u – ternauwernood te bevrijden van het kwaad en wordt hij opeens weer die gentleman die, goedgekleed met een maatpak in de lounge van het Amstel Hotel wordt opgewacht door een blondine. ‘Hallo, mijn naam is Bond… James Bond’, en samen lopen ze over de rode loper door de majestueuze ontvangsthal.

Missie

Ziet u het voor zich? Geheimagent 007 die er een nieuwe opdrachtgever bij heeft gekregen, de Generale Synode van de Protestantse Kerk Nederland dit keer? Slogan: Mijn naam is Bond… James Bond. Want Bond heeft alles in huis om ook deze wereldse missie te doen slagen. Hij is intelligent, ziet er goed uit, zelfs als hij als een spartelende gentleman hoog in de lucht onder een helikopter boven de woestijn hangt, blijft hij zijn missie trouw. Onder extreem hoge druk weet hij het hoofd koel te houden en tikkende tijdbommen onschadelijk te maken.

Een utopie? Mijn naam is Bond… James Bond. Het zou zomaar kunnen, op een affiche of webpagina van de PKN bijvoorbeeld. Want we doen het samen. En ook al bent u misschien wel degelijk bang voor tikkende tijdbommen, weet dan dat dit voor een belangrijk deel komt door de toverkracht van de media en de politieke opinie. Dus help ze overleven en breng ze veilig thuis, deze Nederlandse kinderen in kamp Roj in Noord-Oost Syrië. Uw naam is Bond… James Bond.

Check www.brengzeveiligthuis.nl
Kom zaterdag 4 september om 14.00 uur demonstreren op de Dam.