Fransje, mijn overbuurvrouw, is behept met een tomeloze energie. Nooit te beroerd om zich te bekommeren om een zieke buur, zet ze zich ook onvermoeibaar in voor huurdersbelangen en verzorgen haar groene vingers liefdevol al wat groeit en bloeit bij ons op de Binnenkadijk. En dan vindt ze ook nog eens tijd voor vrijwilligerswerk bij de Soop.   

Jannelies Poelstra | Foto Björn Martens

Elke dinsdagmiddag draait Fransje bardienst in dit ontmoetingscentrum voor vijftigplussers, dat is gehuisvest in de voormalige onderwijzerswoning van wat ooit de Openbare Armenschool nr. 16 was. Hoewel de vijftig gepasseerd, zette ik niet eerder voet over de drempel van dit gezellige huiskamercafé waar Fransje met een lach en een praatje de bezoekers van hun drankjes voorziet. Koffie, thee en fris, maar ook een pilsje of glas wijn behoren tot de mogelijkheden. Aan tafeltjes zitten buurtbewoners te kletsen of wordt een krantje gespeld. Bij een klein biljart halen zowel dames als heren hun biljartkeus tevoorschijn. “Dinsdagmiddag is biljartmiddag. Dat minibiljart hadden mijn man en ik nog staan en heeft hier een mooie bestemming gevonden.”

Toen Fransje negen jaar geleden stopte met werken werd ze actief bij de Soop. “Ik moest een andere invulling voor mijn tijd vinden. Het mooie van de Soop is dat het niet alleen een ontmoetingsplek is, maar vooral een plek waar ouderen actief zijn en zich kunnen blijven ontwikkelen. Je leert hier van en met elkaar hoe je zinvol en plezierig ouder kunt worden.” Zo’n negentig ‘oudere’ buurtbewoners verzorgen zelf op vrijwillige basis een breed scala aan activiteiten. Fransje: “We organiseren lezingen, concerten en exposities en er zijn héél veel cursussen, zoals computer- of taalcursussen, maar ook creatieve cursussen en yoga en mindfulness. Zelf volg ik nu de cursus druktechnieken. Kom, dan leid ik je even rond!” Energiek gaat ze me voor, de trap op, die ook voorzien is van een traplift, naar driehoog. Onder de hanenbalken op zolder bevindt zich een nostalgisch ogend atelier met boetseer- en schilderspullen. Weer beneden loodst Fransje me trots naar de achterliggende riante stadstuin met terras.

Wow, in de zomer is het in die tuin vast heerlijk toeven! Bij vertrek gris ik snel nog even de cursusflyers Spaans en fotografie mee. Misschien ben ik toch niet te jong voor de Soop?

Soop | Nieuwe Kerkstraat 124 | www.soop.amsterdam.nl
Open van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.