Home Overzicht Fringe: een avontuur langs de rafelranden van het theater

Fringe: een avontuur langs de rafelranden van het theater

0
Christina Mastori speelt No(mads) in het Parool Theater in de Wibautstraat.

Fringe betekent elf dagen dagen lang theater en dans van nieuw, onbekend en ongetemd talent op meer dan dertig locaties in de hele stad, en op zes locaties in Oost. Met korte voorstellingen in kleine theaters. Zo kun je op op één dag meerdere (muziek) theaterstukken, live art en performances beleven die zich buiten het gevestigde theatercircuit bevinden.

Fringe Amsterdam Festival van 5 tot en met 15 september

Het Fringe festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Het is een festival dat je nog echt kan verrassen. Zo nodigt dansmaker Christina Masori samen met een groep artiesten het publiek uit om niet alleen te kijken, maar ook om invloed te hebben op het uiteindelijke resultaat van de voorstelling. In No(mads) moet het  publiek zich verplaatsen in de ruimte om een podium te vormen dat herhaaldelijk verandert. Deze voorstelling is te beleven in het Parool Theater van The Student Hotel aan de Wibautstraat.

Een andere voorstelling die indruk maakt vind je in het NewWerktheater aan de Oostenburgergracht. Daar speelt Joske Koning DogWoman. Daarin zoekt een dochter hoe ze zich tot haar moeder moet verhouden. Daarin creëert theatermaker Joske Koning een beeldende, unheimische wereld, waarin ze de vraag stelt ‘Kun je breken met je ouders?’ Dit zijn twee voorstellingen in Oost die het vertrekpunt kunnen zijn voor een bezoek aan andere theaters in Oost, maar natuurlijk ook in de rest van de stad. Je zou een passe-partout kunnen overwegen om elf dagen lang op Fringe-avontuur te gaan langs de rafelranden van het theater en de stad.

Fringe in Oost
Mezrab
NewWerktheater
Plein Theater
Nowhere
Parool Theater
Volkshotel Doka

Het Fringe Festival ontstond in 2005 als antwoord op de officiële theaterselectie en is gebaseerd op de beroemde en succesvolle Fringe Festivals zoals die bestaan in bijvoorbeeld Edinburgh, Adelaide, New York en Delhi. Inmiddels zijn er meer dan 250 Fringe Festivals over de hele wereld. Het Amsterdam Fringe Festival onderscheidt zich van andere theaterfestivals door de open inschrijving en door hedendaags theater in een informele en toegankelijke context te plaatsen. Daarmee opent de Fringe niet alleen vele deuren van Amsterdamse podia voor makers en groepen, maar ook voor een nieuw(sgierig) publiek.

Check amsterdamfringefestival.nl | De voorstellingen in Oost