Home Overzicht Praten over rouwen om je huisdier bij Tot Zover

Praten over rouwen om je huisdier bij Tot Zover

0

Mensen hebben vaak een hechte band met hun huisdier. Als zo’n geliefd dier sterft is het verlies en verdriet groot. Op zaterdag 24 augustus organiseert Museum Tot Zover een speciale bijeenkomst voor mensen die een huisdier hebben verloren en daarover willen praten.

Rouwen om een huisdier? Daar wordt door de omgeving nog wel eens lacherig om gedaan. Ten onrechte, want het verlies wordt echt gevoeld. In Nederland rouwt men gemiddeld 8,5 maand om een overleden kat of hond. Hierover kunnen praten is belangrijk. ‘Na de dood van mijn hond Judo brak er een maandenlange periode van rouw aan’, aldus zanger Barry Hay. Hij voelde pijn vanuit het diepste van zijn ziel.

‘Goede vrienden begrijpen het verdriet soms niet. Ga op zoek naar mensen die het wél snappen.’ – Rouwbegeleider Mariek van Diemen

Met het Rouwcafé voor huisdierbezitters biedt Museum Tot Zover een plek waar mensen met verdriet om een huisdier bij elkaar kunnen komen. Onder begeleiding van de twee rouwbegeleiders van het maandelijkse Nabestaandencafé praten huisdierbezitters over hun gemis en delen ze ervaringen met elkaar. Spijt, schuldgevoel en onbegrip is iets waar menig baasje onder lijdt. Erkenning voor het verlies biedt steun in zo’n moeilijke periode. Zelfs jaren later kan het verdriet nog opspelen.

De Laatste Aai
Het rouwcafé vindt plaats ter gelegenheid van De Laatste Aai – eerbetoon aan dode dieren, een tentoonstelling over dierenliefde, rouw en rituelen. Het getoonde werk van kunstenaars is informatief, poëtisch en zet aan tot reflectie. De Laatste Aai belicht onze relatie met dieren en verkent de grenzen van verdriet in een unieke en ontroerende expositie. Te zien tot en met 19 januari.

Je bent welkom op zaterdag 24 augustus 2019 van 11.00 tot 13.00 uur in Café Roosenburgh aan de Kruislaan 124. Het café vind je in het gebouw van Museum Tot Zover, rechts na de hoofdentree van gedenkpark De Nieuwe Ooster. Het is prettig als je je even wilt aanmelden via [email protected], maar je mag ook gewoon binnenlopen. Deelname is kosteloos bij vertoon van een museumentreebewijs. Museumkaart is geldig en stadspashouders betalen slechts € 1,00.

Check www.totzover.nl