Home Duurzaam Gaskraan definitief dicht bij studentenwoningen op Science Park

Gaskraan definitief dicht bij studentenwoningen op Science Park

0

Een tweede studentencomplex op het Science Park is nu volledig aardgasvrij. De aardgasleidingen zijn resoluut doorgezaagd en de nieuwe warmtepompen in werking gesteld. Het grootste studentencomplex van Amsterdam, met de naam Science Park I, is definitief afgesloten van het aardgas. Enkele jaren geleden werd het nabijgelegen studentencomplex Science Park II op hetzelfde WKOsysteem aangesloten.

Tot voor kort werden de 721 woningen van Science Park I nog verwarmd met cv-ketels die jaarlijks ruim 360.000 m3 aardgas verstookten. In het recente project zijn die vervangen door een duurzaam WKO-systeem (warmtekoude-opslag) dat gebruik maakt van de restwarmte van het naastgelegen onderzoeks- en datacenter Nikhef. Het datacenter vult gedurende het hele jaar een bodembron met warmte die tijdens de koude wintermaanden weer uit de bodem wordt gehaald om de woningen mee te verwarmen. Voor warm tapwater wordt een luchtwarmtepomp gebruikt, de relatief nieuwe Q-ton heavy.

Twee ton CO2 minder

Dankzij de overstap op het WKO-systeem is de CO2-uitstoot van het studentencomplex jaarlijks bijna twee ton minder. Concreet komt dat neer op bijvoorbeeld de verbranding van ruim 600 liter diesel, veertien keer naar Parijs vliegen of 30.000 km per trein reizen. En om die twee ton te compenseren moeten een jaar lang bijna 100 bomen groeien.

Het grootschalige project gebeurde in een samenwerking tussen gebouweigenaren DUWO en Rochdale en de gemeente Amsterdam. Die laatste stelde vanuit het programma Amsterdam Aardgasvrij een grote subsidie beschikbaar. De drie partijen zien het project als een flinke en vernieuwende stap in de energietransitie in Amsterdam en als een mooie kans op betaalbare duurzaamheid voor de bewoners.

Volgens wethouder Marieke van Doorninck heeft DUWO voor het aardgasvrij maken van deze studentencomplexen, gekozen voor een logisch moment omdat de CV-ketels in het complex aan vervanging toe waren. ‘Daarbij is er gekozen voor een innovatieve alternatieve warmtebron, waarbij handig gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van het datacenter uit de buurt. Een mooi voorbeeld voor de rest van de stad en iets wat we op meer plekken willen gaan toepassen.’

DUWO-bestuurder Barend Kuenen noemt het project een prachtig voorbeeld van hoe je een groot sociale woningbouwcomplex met een alternatieve warmtebron verbindt. ‘In één keer gaan ruim 720 woningen van het gas af door aansluiting op een warmtebron. Dat is eigenlijk heel vergelijkbaar met de aansluiting op een warmtenet, de energievoorziening van de toekomst. En tegelijkertijd zijn we erin geslaagd om servicekosten voor de huurders op een gelijk niveau te houden. Dat is voor ons een belangrijk streven: verduurzaming en CO2-reductie zonder
hogere kosten voor onze studenten.’