Home Overzicht ‘Geef een jas, krijg een fles’, Bar Joost in de lockdown

‘Geef een jas, krijg een fles’, Bar Joost in de lockdown

0

Ondanks de lockdown is Bar Joost in de Molukkenstraat vijf dagen per week een paar uur open. ‘Dat heeft met name sociale redenen’, vertelt eigenaar Bas van der Geest. Het gaat om de actie ‘Geef een jas, krijg een fles.’

Nicolette van den Dikkenberg

Nog tot en met 31 december kun je bij Bar Joost aan de Molukkenstraat winterjassen, slaapzakken en mutsen inleveren voor daklozen. Je krijgt een fles Krux oudejaarsbier als dank. Eigenaar Bas van der Geest legt uit.

Hoe kom je erbij om jassen in te zamelen?

‘Ik las in de krant dat de Regenboog Groep vijfduizend  winterjassen nodig heeft voor daklozen en wilde mijn oude ski-jas gaan brengen. Ik woon al tien jaar in Oost, maar wist niet waar ik zijn moest. Dat was een drempel. Toen bedacht ik: als je gewoon in de buurtkroeg, waar je toch al komt en waar je de barman kent, je jas kan brengen, is dat veel makkelijker. Nu werkt het zo: jij kijkt in je kast of je nog een goede oude jas, slaapzak of muts hebt, die breng je naar ons en dan krijg je een mooie fles oudejaarsbier van brouwerij Krux.’

‘Het is zo maf. We hebben met z’n allen eigenlijk geld zat. We hebben allemaal twee winterjassen, en toch zijn er mensen in onze directe omgeving die buiten moeten slapen. Je wilt wel, maar je kunt niet zo maar een dakloze helpen. Dan is een jas brengen naar Bar Joost een makkelijke manier. En het geeft een beetje positiviteit in deze tijd want we worden goed chagrijnig van de lockdown.’

Wat betekent de lockdown voor jullie?

‘De lockdown is heel erg heftig. Als je dichtgaat heb je heel veel kosten en die moet je allemaal doorbetalen. We krijgen van de overheid compensatie. Dat vind ik helemaal te gek, maar dat is absoluut niet dekkend. Dat komt neer op 70 procent en alles wat je verdient gaat daar weer vanaf. We hebben dus 30 procent kosten die we met geen mogelijkheid kunnen inlopen.’

‘Barbara Zwaaneveld, mijn vriendin, en ik zijn samen eigenaar. We hebben onszelf dit jaar 0 euro uitbetaald, maar we hebben wel een gezin met twee kinderen. Om als zaak te blijven bestaan moet je soms moeilijke beslissingen nemen. Bijvoorbeeld iemand die nog niet zo lang in dienst is ontslaan. Want als je failliet gaat, heeft niemand meer werk. Hele leuke mensen ga je vertellen dat ze geen werk meer hebben. Dat is echt verschrikkelijk.’

‘Tegelijkertijd vind ik dat het de horeca best goed gaat. Als wij de komende drie jaar gewoon lekker draaien zijn we dit jaar ook weer gauw vergeten. Het enige wat horeca ondernemers nu moeten doen is niet failliet gaan. Je moet dus wel je oom en je tante en je pa en weet ik veel wie, in zijn nek grijpen om geld te lenen om je eigen personeel te kunnen betalen.’

 Wat betekent de lockdown voor jullie gasten?

‘We hebben veel vaste gasten die normaal gesproken meerdere keren in de week komen. Oude Jaap bijvoorbeeld, kwam wel vijf keer per week. We noemen hem de oude Jaap, omdat we nog al veel Japen hebben. Hij is ongeveer 83 jaar. Superleuke man, heeft heel veel gedaan voor de jazzwereld. Oude Jaap komt altijd eerst een bakkie doen en dan een borreltje. Hij kletst met alle jonge mensen en geeft hen levensadvies. Nu hij maanden thuis zit, wordt hij ineens heel oud.’

‘Meer mensen missen de sociale kant. Ook om die reden zijn we nu vijf dagen per week een bierwinkel geworden. Ondanks dat mensen maar drie minuten in de winkel mogen blijven kunnen ze wel hun verhaal kwijt. Dan heb je even drie minuten Joost muziek, Joost mensen en Joost biertjes. Je kunt de biertjes lekker thuis drinken. Thuis een soort Joost-avond symboliseren. We hebben bijvoorbeeld altijd gratis gekookte eitjes op de bar. Dat deden veel kroegen vroeger. Met zout en tabasco. Ik kreeg laatst een foto van iemand die thuis het gekookte eitje al klaar had staan, ze hoefde alleen nog maar bij ons het bier te komen halen.’

‘Het feit dat je open bent en in contact blijft, dat zorgt dat je niet vergeten wordt. We verdienen er niks aan, want alles gaat terug naar de overheid, maar we trekken wel minder steun, dat is heel positief. We houden alles een beetje gaande: de brouwerij, de buren en het personeel. Want die zijn niet gemaakt om stil te zitten. Ze worden weer enthousiast als we dingen doen.’

De jassen inzamelactie duurt tot en met 31 december.