Home Overzicht Geen geld voor clubs die niet voldoen aan basiseisen sociale veiligheid jeugd

Geen geld voor clubs die niet voldoen aan basiseisen sociale veiligheid jeugd

0

Amsterdamse sportclubs die niet voldoen aan de basiseisen van sociale veiligheid krijgen niet langer financiële steun van de gemeente. De gemeente wil dat ieder kind kan sporten in een veilige, inclusieve en pedagogisch verantwoorde omgeving.

De basiseisen sociale veiligheid, zoals het overleggen van een VOG, een verklaring omtrent het gedrag,  voor wie met jeugd werkt, zijn nodig voor een veilig sportklimaat. Sinds 2022 is die verklaring verplicht voor sportclubs die financiële steun krijgen van de gemeente. Vanaf vandaag gaat de gemeente handhaven en vanaf juni komt er een jaarlijkse uitvraag bij elke club, zo maakte sportwethouder Sofyan Mbarki vandaag bekend.

Zeven sportclubs in Amsterdam voldoen na meerdere herinneringen nog niet aan de eisen. Met deze clubs wordt de samenwerking, na een laatste waarschuwing, stopgezet. Veruit de meeste sportclubs zijn voortvarend aan de slag gegaan om de basiseisen op orde te krijgen: 482 clubs voldoen momenteel aan de gestelde eisen.

Ook in de sport komt grensoverschrijdend gedrag voor, zoals pesten, discriminatie en seksueel misbruik. Zo heeft één op de acht sporters wel eens te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De 1400 meldingen die in 2023 bij het Centrum voor Veilige Sport Nederland binnenkwamen, tonen aan dat werken aan een sociaal veilige omgeving in Nederland hard nodig is.