Op 22 december 1980 werd het Ontsmettingsgebouw aan de Oostelijke Handelskade gekraakt. Vera Jong was één van de initiatiefnemers. Ze is altijd in de straat blijven wonen, kreeg drie kinderen, trouwde en presenteerde op 4 oktober haar boek over die periode: Gekraakt. Geheel in lijn met de filosofie van de kraakbeweging geeft ze het boek in eigen beheer uit.

Martien van Oorsouw

Ze werkte als video-editor. Dat kwam goed uit: haar grote liefde, haar man had voor zijn gekke projecten steeds mensen nodig. De hele buurt deed mee. Geert Timmers is beter bekend als Bob Fosko, de zanger van de Raggende Manne. ‘Zijn motto was: van iets maken word je blij. We zaten hier aan de keukentafel te brainstormen en gingen aan de slag. In een week hadden we een clip gemaakt. We deden alles zelf. Er is niks leukers dan dat.’

Vera Jong

Als ze haar oorspronkelijke plan had uitgevoerd, was het boek er waarschijnlijk nooit gekomen. Ze werkte aan een documentaire over het huis, de mensen die er woonden en de buurt. Het niemandsland waar nu het Rietlandpark is, was het speelterrein van de kinderen. Ze had ze vaak gefilmd als ze er speelden. Alle kinderen die er toen woonden, wilden meewerken aan de documentaire. Al het verzamelde materiaal stond op de harde schijf toen haar computer crashte. Alles weg.

Februari 2020 overleed Geert. En toen kwam corona met de lockdown. ‘Ik dacht: ik ga een boek schrijven over ons leven in de buurt, ik kon toch niemand zien. Het was fijn om te doen, lekker rustig.’ Het boek is opgedragen aan haar man. ‘Als wij niet gekraakt hadden was er veel verloren gegaan.’ Met persoonlijke verhalen, interviews, foto’s uit haar archief en bouwtekeningen uit 1917 wordt de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied tot leven gewekt.

De titel van het boek komt van een nooit gerealiseerde rockopera met dezelfde titel die Geert wilde maken. Het verhaal van de opera is simpel: de zoon van een projectontwikkelaar wordt verliefd op een kraakster. Het speelt zich af op 30 april. Een van de liedjes is in het boek opgenomen.

Het boek begint met de kraak en de voorbereidingen ervan, hoe ze water, gas en elektra aanlegden en de geboorte van de kinderen. De carrières van Geert en Vera komen aan bod. Een hoofdstuk is gewijd aan Jan Schaeffer, wethouder van Amsterdam, Tweede Kamerlid en staatssecretaris wonen, bekend van de uitspraak dat je in gelul niet kunt wonen.

Op 4 oktober was de presentatie in een uitpuilend Fosco in het Rietlandpark. ‘Ik ben benieuwd of mensen uit de buurt het leuk vinden om dit boek te lezen.’

Gekraakt van Vera Jong kost € 25,00 en is verkrijgbaar bij boekhandel Pampus. Het is te bestellen bij [email protected]