Home Amstel- en Bajeskwartier Gemeente kijkt naar snelweg A2 voor bouw van duizend woningen

Gemeente kijkt naar snelweg A2 voor bouw van duizend woningen

0

De gemeente wil de A2 bij Knooppunt Amstel veranderen in een stadslaan. Zo ontstaat er plek voor meer dan duizend extra woningen in Overamstel. Het college van B en W heeft dinsdag besloten om het plan voor deze ontwikkeling uit te werken. In het plan is er ook plek voor voorzieningen, zoals een basisschool en bedrijfsruimte. Dat schrijft wethouder van Dantzig vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Het plan is om de aansluiting op de snelweg tussen de ringweg A10 tot de Utrechtsebrug om te vormen naar een rustigere stadslaan. Dat gebeurt door de Joan Muyskenweg te verleggen naar het westen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ongeveer 1000 tot 1200 woningen, direct naast het Muyskenkwartier. Naast het ontwikkelen van de woningen, wil de gemeente investeren in meer ruimte voor fietsers en voetgangers en een betere aansluiting met de Amstelscheg en omringende buurten.

‘Amsterdam groeit en kan alle ruimte gebruiken voor woningbouw’, zegt Wethouder van Dantzig. ‘Er ligt een kans om meer dan duizend woningen te bouwen door een nieuwe stadslaan te maken van wat nu nog een stuk snelweg is. Duizend extra woningen kunnen we heel goed gebruiken en ze komen dicht langs de groene oever van de Amstel.’

De komende tijd werkt de gemeente aan een stedenbouwkundig plan en een investeringsbesluit. Daarin wordt het stedenbouwkundig plan, programma, kosten en opbrengsten uitgewerkt. Ook moeten hierover afspraken worden gemaakt met onder andere Zuidasdok, Rijkswaterstaat en gemeente Ouder-Amstel. Als dit allemaal lukt, kan de uitvoering starten en de bouw van de woningen kan starten als de wegen zijn verlegd. Dat is op zijn vroegst in 2029.