Onlangs is uit Engeland een leuk koorinitiatief komen overwaaien: Some Voices. Het is geen vast koor waar je lid van moet worden, iedereen kan meedoen, zo vaak of zo weinig als je wilt. Je geeft je op per keer en je betaalt per keer.

Iedere avond dat er wordt gezongen, wordt er een lied ingestudeerd dat iedereen thuis al heeft kunnen bestuderen met een mp3 en een uitgeschreven tekst. Bladmuziek daar doen ze niet aan bij Some Voices.

De repetitie is in de Batjanzaal in Oost. Op de winderige donderdagavond dat oost-online een kijkje komt nemen zijn er rond de veertig, vijftig zangers: er zijn drie dappere mannen komen opdraven, verder alleen maar vrouwen. Het is een internationaal gezelschap. De aanwezigen worden over drie stemgroepen verdeeld: sopranen, alten en tenoren. De drie dappere mannen krijgen versterking van vrouwen die wel zin hebben om de tenorpartij te zingen. Op het programma staat het lied As it was.

Er is een goeie sfeer, de dirigente geeft prima aanwijzingen en het klinkt al snel goed. Wat dit koor beoogt, zo staat op de website, is ‘choir without the boring bits’, koor zonder de saaie stukjes. Dat wordt helemaal waargemaakt.

Aan het eind van de avond staat het lied als een huis en zingen we het nog een extra keer, gewoon voor onszelf. Dan fietst het koor uiteen door een donker en winderig Oost. De riedeltjes die hier en daar nog vanaf de fietsen gezongen worden waaien weg over de stad.

De wekelijkse repetities zijn op donderdag van 19.00 tot 20.30 uur in De Batjanzaal, Batjanstraat 6. Nieuwe leden kunnen het koor gratis uitproberen met een gratis proefsessie, meld je aan via somevoices.co.uk/amsterdam.