Home Overzicht Gesneuvelde geallieerde soldaten herdacht op Klaprozendag

Gesneuvelde geallieerde soldaten herdacht op Klaprozendag

0

Op De Nieuwe Ooster liggen geallieerde soldaten begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied sneuvelden. Zoals ieder jaar wordt op 12 november, op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag, stilgestaan bij het ereveld van 323 gesneuvelde militairen uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada.

De jaarlijkse herdenking vindt plaats bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde en daar begraven geallieerde militairen. De organisatie van deze plechtigheid is in handen van The Royal Air Forces Association. Officiële delegaties worden verwacht uit verschillende landen en afgevaardigden van de gemeente en het stadsdeel. Poolse kinderen en kinderen van The British School of Amsterdam leggen bloemen tijdens de plechtigheid. Je bent welkom om na afloop in het Aulagebouw koffie te drinken en na te praten.

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen.

Na de oorlog konden vele van de overlevenden van de loopgraven niet meer aarden in het normale, dagelijkse bestaan. De Amerikaanse mevrouw Michael en de Franse mevrouw Guerin zagen hun worsteling, kenden het gedicht en besloten geld in te zamelen om deze mensen te helpen door de verkoop van klaprozen. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.

De Canadese arts John McCrea, die tijdens deze oorlog diende bij het Canadese leger, was zo geraakt door wat hij zag in Noord-Frankrijk dat hij een gedicht schreef.

In Flanders’ fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below…

  • Klaprozendag op De Nieuwe Ooster op zaterdag 12 november. De herdenking bij het ereveld begint om 11.00 uur, je bent welkom vanaf 10.30 uur op het voorplein van De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 126.