Home Overzicht Gezocht foto’s en verhalen over acties in jaren 60 en 70 in...

Gezocht foto’s en verhalen over acties in jaren 60 en 70 in Oud Oost

0
Affiche gericht tegen de projectgroep Oosterpark/Weesperzijde met aankondiging overleg tussen buurtbewoners en gemeentelijke stadsvernieuwing (in Buurthuis Iepenweg) opgeplakt op een muur in de Oosterparkbuurt. Foto Martin Alberts, Stadsarchief.

Buurtbewoners uit de Oosterparkbuurt en de Weesperzijdebuurt gaan samen met de website het Geheugen van Oost een expositie organiseren over de acties tegen de verkrotting en sloop van woningen in de jaren 60 en 70.

De verloedering van de buurt en de werkwijze van eigenaren werd in foto’s vastgelegd door buurtbewoners. Het Geheugen van Oost wil de foto’s ontsluiten voor een breed publiek tijdens een expositie in april 2021. Ook wil zij de verhalen van buurtbewoners horen en tijdens een wandeling laten zien wat de resultaten van de acties zijn in de buurt. Zo zal een link worden gelegd met de actuele situatie: woningnood, verkamering, stijging van huren en prijzen waardoor zittende bewoners (moeten) vertrekken en de sociale structuur verdwijnt, expats en vaak tijdelijke bewoners voelen zich minder verbonden.

Het Geheugen van Oost zoekt buurtbewoners die in de jaren 60 en 70 actiegevoerd hebben tegen de verkrotting en sloop van woningen in de Oosterparkbuurt en aan de Weesperzijde. Het Philips Pensioenfonds, de toenmalige eigenaar, wilde de vrijgekomen ruimte gebruiken voor een groot hotel, kantoorkolossen en de verbreding van de Amstelbrug.

Dankzij aanhoudend en doortastend optreden van de buurtbewoners zijn deze plannen niet doorgegaan. De verkrotting van de woningen is gestopt en op een aantal plekken zijn nieuwe betaalbare woningen gebouwd. De woonfunctie en de sociale structuur zijn grotendeels behouden. Dit alles speelt zich af vanaf einde jaren 60 en medio jaren 80, de vernieuwing kreeg concreet vorm; aan de Weesperzijde bij de Oosterparkstraat en later bij de Oetgenstraat en de Montessorischool de Pinksterblom. Ook bij en rond het Iepenplein kwam kwalitatief goede nieuwbouw.

Stuur je bericht naar [email protected].