Home Overzicht GGD begint schurft-spreekuur voor studenten

GGD begint schurft-spreekuur voor studenten

0

Schurft (scabiës) is terug van weggeweest en komt vooral bij studenten steeds vaker voor. Ook bij Amsterdamse studenten. Daarom is GGD Amsterdam op de Nieuwe Achtergracht begonnen met een schurft-spreekuur speciaal voor studenten. Extra handig voor studenten van de ernaast gelegen Roeterseilandcampus. Maar ook vanaf het Science Park ben je er zo.

Het spreekuur helpt om schurft bij mensen vast te stellen, waardoor de huidziekte meteen kan worden behandeld, zodat deze zich niet verder verspreidt. De GGD ziet dat een gecoördineerd aanpak bij specifiek studentenbelangrijk is, omdat bij deze groep die ‘opvallend vaak’ schurft heeft, veel gezondheidswinst is te halen.

Uit navraag blijkt dat veel bewoners van studentenwoningen op het Science Park ermee te maken hebben. Apotheken in de omgeving signaleren een grote vraag naar zalfjes om het kleine beestje en de nare jeuk die ermee gepaard gaat te bestrijden.

Schurftmijt

Schurft is nooit weggeweest en komt voor in alle lagen van de bevolking, maar studenten zijn wel een makkelijke prooi. Je hebt een grote kans om schurft te krijgen als je langer dan een kwartier huidcontact hebt met iemand die besmet is met het beestje. De GGD ziet de infectie van de schurftmijt – ook scabiës genoemd – dan ook als soa die het meest voorkomt bij studenten. Schurft is vervelend, maar ongevaarlijk.

Schurft wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt. Dat is een minuscuul spinachtig beestje dat in de huid gangetjes van ongeveer 1 cm graaft. Daar legt de mijt haar eitjes, die na drie dagen uitkomen. De nieuwe mijten kruipen uit het gangetje en leggen na twee weken ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Dat veroorzaakt een ontzettende jeuk. De zalfjes die worden gebruikt om er vanaf te komen zijn niet aan te slepen.

Informatie over het spreekuur